Den Kolde Krig opstod som en forlængelse af 2. Verdenskrig - den varme krig, dvs. den havde sine rødder i modsætningen mellem det kommunistiske Sovjetunionen og det kapitalistiske og demokratiske vesten.
Men udviklingen af 2. Verdenskrig medførte et samarbejde mellem Churchill og Storbritannien på den ene side og Stalin og Sovjetunionen på den anden side, da Hitler og Nazityskland angreb Sovjetunionen i juni 1941.
Da 2. Verdenskrig sluttede i 1945 med de allieredes besættelse af Tyskland, opstod der snart uenighed om, hvad der skulle ske med det ødelagte Tyskland. Det blev klart med Berlinkrisen i 1948.
Vi hører om udviklingen af Den Kolde Krig med Truman-doktrinen i 1947 og Berlin-krisen i 1948, som fortsatte med en egentlig deling af Europa med det såkaldte Jerntæppe, som delte Europa i et kommunistisk Østeuropa under sovjetisk dominans - og et kapitalistisk og demokratisk Vesteuropa under USA's beskyttelses via NATO og senere EU. Det var en udvikling, som fortsatte til Murens fald i 1989.
Vi hører også om udviklingen i Danmark og oprettelsen af REGAN Vest, samt en række andre tiltag, som bl.a. Stevnsfortet og Langelandsfortet, hvor det bl.a. vil blive diskuteret, hvad vi kan lære af det i dag.
Bemærk: Den 29. november kører vi en heldagstur til koldkrigsmuseet REGAN Vest i Rold Skov. Turens pris inkluderer en frokost i museets café. Klik her for at se mere om udflugten. Jørn Buchs foredrag kan ses som en introduktion til turen
Hold: 2420506.