På vore børn skal vi kendes. Frit skal de vokse og gro!
Kom til et foredrag med Margrethe Brun Hansen:
"Den måde, vi kan kende vores børn på, er en fortælling om, det samfund, den kultur, pædagogik og tidsalder, der var herskende, da børnene voksede op. Vi er hinandens verden og skæbne og derfor gensidigt afhængige.
At vi altid har været urolige for den kommende generation - om den ville udvikle sig godt og positivt - kan man f.eks. se i det gamle Athen, hvor filosoffen Sokrates i et ofte citeret citat siger: "Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker, når den skulle arbejde. Den modsiger deres forældre, skryder op i selskab, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene over kors og tyranniserer lærerne".
Siden Sokrates' tid har ældregenerationerne med fortvivlelse og stor usikkerhed talt om, hvordan det dog alt sammen skal gå, når de unge bliver voksne. Også i vores tidsalder - 2024 - er der også stor bekymring i samfundet generelt og hos forældrene.
Der er skarpe analyser fra socialpsykologer om, hvad de seneste 25 års digitalisering har gjort ved børnenes og de unges liv, og hovedpointen er, at smartphones og sociale medier har skadet børn og unge og er årsag til mistrivsel.
Der er flere psykiske lidelser. Unge mistrives. Psykiatrifonden melder, at 15% af alle under 18 år bliver diagnosticeret med psykiske lidelser som angst og livssorg. Pædagoger og lærere klager over manglende disciplin, uro, skolefobi og stress hos børnene. Og bedsteforældrene taler om børnenes spisevaner, bordskik osv.
Det er virkelig alvorlige signaler, vi ser i de unges adfærd og liv i dag. I foredraget vil vi tale om, hvad årsagen er til at børnene - mange af dem - får problemer. For modsat Sokrates, så tror vi i dag ikke på, at det er børnene, der har ansvaret for deres adfærd. Det er ikke børnene, der er problemet. Men at det i stedet et det samfund, de voksne og den barndom, vi byder barnet, der er årsagen. Derfor er der også håb om, at vi kan ændre børnenes mistrivsel. Det er op til os voksne."
Arrangementet er tilrettelagt i samarbejde med koordinationsgruppen i Gevninge, her v. Birgit Albrechtsen, som er vært.
Entré: 50 kr