Endelig befriet. Lettelsen var stor i Danmark i foråret 1945. Men var der overskud til at hjælpe de over 200.000 tyske flygtninge, der kom til landet i krigens sidste måneder?
v. museumsinspektør John V. Jensen, Vardemuseerne.
I Danmark drømte tyskerne igen om livet, men Danmark var netop blevet befriet fra en hadet besættelsesmagt. Derfor var flygtningene ikke populære, og de stødte på modstand fra både danskere og myndigheder.
Historien om de tyske flygtninge har været overset, men er yderst tankevækkende og alt for aktuel. Eftertidens holdning til historien om de tyske flygtninge har gennem de senere år været stærkt omdiskuteret. Var der, som nogen har ment det, tale om den største humanitære katastrofe i Danmarkshistorien? Eller blev opgaven løst tilfredsstillende under de vanskelige betingelser?
Tag med John V. Jensen, forfatter til bogen Tyskere på flugt (Aarhus Universitetsforlag, 2020), ind bag pigtråden og mød ulykke, lidelse og små glimt af håb, når han stiller skarpt på flygtningesituationen i Danmark, herunder Roskildeområdet, efter krigen.
Foto: Kløvermarkslejren på Amager med plads til 18.000 flygtninge.
Foredraget er arrangeret i samarbejde med Roskilde Museumsforening. Medlemmer af foreningen har gratis adgang. Læs mere om foreningen her: ROSKILDE MUSEUMSFORENING - ROSKILDE MUSEUM
Tid, pris og sted
4. marts kl. 19-21
100 kr. (+ gebyr). Billetter købes via billetto.dk
Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her: roskildemuseum.dk/museumsforening/. Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget.
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde.
Entré: 100 kr, gratis for medlemmer af musuemsforeningen