Spring til indhold

Kunst og censur. Golden Days på Glyptoteket

Diverse: Foredrag

Kunst og censur. Golden Days på GlyptoteketTorsdag 12. september kl. 17-19 Kunstnere oplever i stigende grad at blive censureret eller cancelled på den internationale kunstscene. Men hvordan står det til med censuren her i Danmark?

Hvordan navigerer kunstlivet i en tid, hvor store værdipolitiske kampe også udkæmpes på den kulturpolitiske scene?
Det undersøger vært og journalist, Nynne Bjerre Christensen, sammen med et panel bestående af kunstner og initiativtager til Vandmelonaktionerne, Honey Biba Beckerlee, områdechef i Den Obelske Familiefond, Agnete Braad, ekspert i digital kultur, Maia Kahlke Lorentzen og kunstner Apolonia Sokol.
Hvordan mobiliserer et kunstmiljø sig, når de frygter censurens indpas, selvcensurens begrænsninger og kunstinstitutionernes manglende politiske engagement? Og hvilket økonomisk ansvar har fondene for at passe på den frie kunsts udfoldelse og råderum?
Hvilken form for censur er det egentlig som truer? Aftenen kigger nærmere på den censur der i disse år også udspringer fra digitale platforme, der både presser kunstlivet i en ny, mere politisk og socialt bevidst retning, og omvendt også råber op med anti-woke stemmer, der frygter et kulturlandskab styret af cancel culture.
Arrangementet er en del af Golden Days under temaet: På arbejde.
Om Agnete Braad Agnete Braad er idéhistoriker og områdechef for kunst i Det Obelske Familiefond, hvor hun rådgiver institutioner og andre kulturelle aktører om ansøgninger inden for samtidskunst og klassisk musik.
Om Apolonia Sokol Apolonia Sokol er figurativ maler, uddannet fra École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris i 2015. Hun bor og arbejder i Paris. I 2022 var Sokol hovedperson i den prisbelønnede dokumentarfilm 'Apolonia, Apolonia' instrueret af Lea Glob.
Om Honey Biba Beckerlee Honey Biba Beckerlee er billedkunster og PhD, uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2008. Hun bor og arbejder i København og er desuden medarrangør af 'Vandmelonsaktionerne'.
Om Maia Kahlke Lorentzen Maia Kahlke Lorentzen er cyberheksog bekæmper trolde og had på internettet. Til daglig er hun en del af Cybernauterne, hvor hun arbejder med digitalt selvforsvar, research af internetsubkulturerog tech politik. Hun er medforfatter til bogen "Kan trold tæmmes" og er værtpå podcastene Cybernormer og Onde kvinder.
Om udstillingen Sammen med Copenhagen Contemporary præsenterer Glyptoteket udstillingen 'The song is the call, and the land is calling' af den palæstinensiske kunstnerduo Basel Abbas og Ruanne Abou-Rahme. Udstillingen dykker ned i menneskets kollektive hukommelse og forholdet mellem kulturarv og identitet. Gennem video- og lydinstallationer samt skulpturelle arkivværker bevæger udstillingen sig i grænselandet mellem udslettelse og tilbagevenden, tab og modstand, kolonihistorier og håbet om nye sociale virkeligheder. På Glyptoteket viser Abbas og Abou-Rahme et helt nyt værk skabt med afsæt i museets oldtidssamling samt tre sammenhængende værker på tværs af video, installation og lyd fra deres research-baserede værkserie 'And yet my mask is powerful'. Værket tager udgangspunkt i en samling af 9.000 år gamle neolitiske masker udgravet på Vestbredden og i de omkringliggende områder. Selv beskriver kunstnerne deres værker som modstandspoesi - en formulering, der taler ind i kunstnernes vedvarende interesse for, hvordan fællesskaber kan mobilisere håb og selvbestemmelse selv i politisk undertrykkende systemer.Med poesi og politisk tænkning antyder udstillingens værker en fiktiv, måske endda parallel tid, uden besættelse og kolonial arv.
Mere om udstillingen på Copenhagen Contemporary her. Mere om udstillingen på Glyptoteket her.
Om samarbejdet 'Hosting Histories - Revisiting Cultural Heritage of the Middle East and Beyond' er et treårigt samarbejde mellem Glyptoteket og Copenhagen Contemporary, der med international samtidskunst genbesøger antikkens kulturarv og dens betydning i dag. I perioden 2023-2025 vil to individuelle kunstnere samt en kunstnerduo skabe en soloudstilling hver, der forholder sig til Glyptotekets oldtidssamlinger og huses af begge kunstinstitutioner på samme tid.
Tak Det treårige udstillingsprogram på CC og Glyptoteket er generøst støttet af Det Obelske Familiefond. Udstillingen på Copenhagen Contemporary er yderligere støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Udstillingen på Glyptoteket er yderligere støttet af Ny Carlsbergfondet, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Sportsgoodsfonden og Statens Kunstfond.
Pris og billetter Voksen: 145 kr.Under 27/studerende med gyldigt studiekort: 115 kr.Årskortholder: 30 kr. Under 18 år: 30 kr.
Billetten inkluderer entrébillet til museet hele dagen, så du kan opleve museets samlinger ifm. arrangementet.
Billetter købes via Billetto her. Billetter refunderes ikke, men må gerne gives videre.
Køb årskort og opnå rabat på mange andre arrangementer samt i Glyptotekets butik og café. Læs mere her.
I Picnic kan du spise dejlig.