Mehr Nachrichten

 
Ausstellung
Vidnesbyrd om Holocaust

Alten Neuheiten finden:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vidnesbyrd om Holocaust
Do 9. Feb 2012


Foto: Dansk Jødisk Museum

På Dansk Jødisk Museum kan man med Rum og rummelighed - en udstilling om jøder i Danmark opleve unikke vidnesbyrd fra danske jøder om deres oplevelser før, under og efter 2. Verdenskrig.

123 vidnesbyrd fortæller historien om jødernes unikke situation i det besatte Danmark: ingen jødestjerne, ingen særlove, og da "jødeproblemet" endelig skulles løses, blev det lækket i så god tid, at langt størstedelen nåede at flygte til Sverige. Socialtjenesten sikrede i de fleste tilfælde - og med tyskernes viden - jødernes hjem og ejendele. Og af de små børn, der blev efterladt i Danmark under flugten, overlevede næsten alle. Selv blandt de jøder, der blev eksporteret til kz-lejre, kom de allerfleste hjem i live - omend med svære sår på sjælen.

Vidnesbyrdene er videointerviews fra Shoah Foundation. Det er en organisation, der blev oprettet i kølvandet af Steven Spielbergs film Schindlers liste fra 1993, for at optage de overlevende Holocaust-ofres erindringer og bevare dem fra eftertiden. Det er blevet til 52.000 interviews på 32 forskellige sprog i 56 lande. Heraf har Dansk Jødisk Museum udvalgt 123 interviews, der på forskellig vis har med situationen i Danmark at gøre.

Videoerne - der i de fleste tilfælde er optaget i den interviewedes egne stuer - er utroligt stærke. Desværre vægtes de ikke så meget i den aktuelle udstilling Rum og rummelighed - en udstilling om jøder i Danmark, men er snarere tænkt som et supplement til den særligt interesserede, som kan gå på opdagelse på museets computer. Det er lidt svært at finde rundt i de mange interviews, der foregår på forskellige sprog, og man kunne ønske sig, at udvalgte udpluk blev bragt direkte på udstillingens videoskærme - det er en vigtig historie, der fortælles, og den kan sagtens tåle mere synlighed.

Selve udstillingen er dog også interessant. Her finder man kuriositeter som en festsang skrevet på en torahrulle og en cigarkasse udformet som selve pagtens ark - og så bliver man oplyst om bl.a. en alvorlig paryk-konflikt i 1700-tallet. En nazistisk propagandafilm om livet i Theresienstadt står i uhyggelig kontrast til den virkelighed, som mødte jøderne, og som man får glimt af i en montre med genstande, der blev smuglet ud af lejren - såsom en bamse og en væggelus.

Bogen Ikke noget at tale om. Danske jøders krigsoplevelser 1943-45 skal også fremhæves. Museet har her indsamlet sine egne vidnesbyrd om eksilet i Sverige, som man tilsyneladende har haft meget lidt viden om hidtil. Her er også rørende fortællinger fra de små børn, forældrene ikke turde tage med på flugten, og det akavede og smertefulde gensyn to år senere, der bestemt ikke forløb uden problemer. Og så er der naturligvis beretningerne om de, der druknede under flugten til Sverige, livet i kz-lejren og kampen for en normal tilværelse efter krigens afslutning.

Bogen, udstillingen og video-interviewene tegner tilsammen et nuanceret billede af tiden før, under og efter krigens rædsler, som enhver bør unde sig selv at se.

Dansk Jødisk Museum
Se adresse og åbningstider