Mehr Nachrichten

 
Literatur
Hemmeligheden

Alten Neuheiten finden:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hemmeligheden
Fr 6. Feb 2004

"Hemmeligheden under min hud" er en spændende science fiction bog, hvor forfatteren, Janet McNaughton, giver et bud på, hvordan livet på jorden ser ud efter en større miljøkatastrofe. Der er samtidig nogle tilbageblik til begivenheder, der er sket i vores nutid, hvorfor bogen også kan give en større forståelse for de tanker og følelser, der opstår i forbindelse med at et lands styre falder.

Historien foregår i år 2368. Lige efter den store miljøkatastrofe blev mennesker, der var ekstra sensitive overfor giftige stoffer, brugt som indikatorer for, hvor det var farligt for almindelige mennesker at opholde sig. Disse bio-indikatorer blev betragtet som næsten hellige mennesker og omgivet med en masse tabuer og ritualer og de levede oftest ikke særligt længe. Den store miljøkatastrofe, som i øvrigt ikke forklares nærmere i bogen, har også ført til at teknologi og viden er bandlyst og alle folk, der har arbejdet med disse ting er forsøgt fjernet. Dette er sket, fordi det er alment accepteret, at netop teknologi og viden var skyld i miljøkatastrofen.

Hovedpersonerne i historien er Marrella, som efter sin bedstemors død er sendt i lære et væverlav, som er en stor magtfaktor i samfundet. Væverlavet tager normalt ikke fremmede ind men gør en undtagelse, for at Marrella ikke skal ende i en arbejdslejr eller på gaden som andre forældreløse børn. Marrella begynder hurtigt at blive allergisk over for de stoffer, der bruges i vævekunsten og sendes derfor til Vejens mestre, så kun kan blive oplært til bio-indikator. Vejens mestre er en torn i øjet på kommissionen, det vil sige regeringen, fordi de er vogtere af viden.

Marrella savner byens luksus, som kun er for de privilegerede med penge, og hun klarer sig ikke særlig godt hos Vejens mestre. Det bliver bestemt, at hun skal have en hjælper, som udvælges mellem børnene i en lokal arbejdslejr, som drives af kommissionen. I denne arbejdslejr bor historiens anden hovedperson Blair, som kun har få minder om sin fortid og ikke kender sit navn, sine forældre eller sin fødselsdato. Hun bruger meget tid på at læse og udvælges af denne grund til hjælper for bio-indikatoren. I arbejdslejeren bliver børnene hjernevaskede til at tro de ting, kommissionen ønsker de skal tro og får et meget forenklet billede af den virkelighed, kommissionen ønsker de skal kende. Marrellas valg af hjælper får stor betydning både for børnenes fremtid og for landets styreform.

Historien er godt udtænkt og medrivende. Samtidig er det spændende, at forfatteren vælger at bruge paralleller til nutiden for at forklare, at menneskene dybest set ikke ændrer sig. Brugen af hjernevask mod børn, kidnapning af børn fra regeringsfjendske forældre for at give dem til barnløse regeringstro par, arrestering af videnskabsfolk, veluddannede og ikke mindst historikere, som ved at kommissionens udgave af sandheden ikke passer. Alle disse ting er noget vi ved er sket før: i Nazi-Tyskland, i Kina under Mao og i Sovjetunionen, bare for at nævne nogle få. Når regeringer kuppes, og der skal indsættes et nyt styre, kommer der en periode, hvor vold og kriminalitet optrappes, hvor forsyningslinjer ikke fungere og hvor mange bliver utilfredse og ønsker tingene tilbage som de var. Dette sker i bogen, ligesom vi har set det ske, da Sovjetunionen brød sammen, og da Øst- og Vesttyskland skulle lægges sammen.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Janet McNaughton: Hemmeligheden under min hud
Forlaget Gyldendal
Sider: 272
Udgivelsesdato: 06.02.2004
ISBN: 87-02-01103-4