Mehr Nachrichten

 
Literatur
Danmarks kirkehistorie

Alten Neuheiten finden:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Danmarks kirkehistorie
Mo 20. Sep 2004

De åndelige kirkefædre er fortrinsvist opstået syd for alperne, men herhjemme har vi til gengæld produceret et ikke uinteressant antal litterære kirkefædre - fra Kirkegaard over Sløk til den mere praktisk orienterede og fantastisk grundige Martin Schwarz Lausten .. grundig, selv når han skal nå det hele på kun godt 300 sider.

Det er en uheldig titel, 3. udgave af Danmarks kirkehistorie endnu en gang skal trækkes med. For den vindtørre titel er både misvisende og alt andet end dækkende for indholdet. Javel, forfatteren Martin Schwarz Lausten bevæger sig på den religiøse side gennem middelalder, reformation, pietisme, oplysningstid og moderne tid, men det er i lige så høj grad et historisk og politiks værk, denne Danmarks kirkehistorie.

I forordet undskylder forfatteren, at alt for mange detaljer har måttet undværes, når hele kirkehistorien således skal nedfældes på kort plads, men som et stakkels, historieløst produkt af 70'erpædagogikken synes det ikke at være tilfældet, at noget mangler; tværtimod folder fortiden sig ud lige for øjnene af en.

Og detaljen er der også blevet plads til - som f.eks. beskrivelsen af de middelalderlige danskere som 'mandige'. De ville hellere halshugges straks end piskes ved straf og afskyr tårer, klager og andre angerstegn. At disse vikinger skulle have indført den barmhjertige kristendom forekommer Schwarz Lausten utænkeligt. Han antager, at der snarere har været tale om et 'kultskifte', hvor de gamle guder blev erstattet med nye som del af et politisk fremsyn og spil om magten.

Således anskues Danmarks kirkehistorie hele vejen igennem som en politisk og magthaverisk dans om den til enhver tid passende guldkalv, hvad enten det var pave, konge eller folk, der skulle tilgodeses med opmærksomhed. Vanvittigt oplysende læsning, der ikke blot giver indsigt i vore egen histories udvikling, men også hjælper novicen til at forstå politikkens præmisser i det moderne samfund. Afsnittene om Hal Koch, Bethesda og Indre Mission kan endda yde bidrag til en forståelse af Naser Khaders erklærede kærlighed til vort samfunds kristne-sociale grundlag eller Dansk Folkepartis fundamentalisme.

3. udgave af Danmarks kirkehistorie slutter ganske ironisk med et kort rids af polemikken om den præst, der i 2003 forsøgte at gøre op med gudsbilledet for i stedet at indsætte en moderne fortolkning. Grosbøllsagen var altså endnu ikke afsluttet ved redaktionens afslutning, og således kan læseren lukke Danmarks kirkehistorie med et smil og vide, at man er mere oplyst end selv de mest digre, historiske værk. Længe leve nutiden!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Martin Schwarz Lausten: Danmarks kirkehistorie, 3. udgave
Forlag: Gyldendal
Sider: 350
Udgivelsesdato: 16.07.2004
ISBN: 87-02-02701-1