Dramatikeren Peter Hugge har med denne nyfortolkning af Holbergs roman klart vist, at Holberg stadig har noget relevant at sige os 250 år efter sin død. Troels Malling Thaarup fra Aalborg teater i rollen som Niels Klim gør bestemt også sit til at "Niels Klims underjordiske rejse" til et mindeværdigt teaterstykke.
Med Nies Klims underjordiske rejse ønskede Holberg at skildre en række absurde forhold indenfor sin samtids religion, statsforfatning, samfundsmoral og kønsroller. Man kunne frygte, at historien ikke længere var relevant i vores tid, men i den nyfortolkning, som opføres på Århus teater, er det lykkes Peter Hugge både at bevare Holbergs eventyr men også at føre Holbergs kritik op til vores tid samt videreudvikle Niels Klims menneskelige dilemmaer. Det er således muligt at fornemme ideologierne fra kommunismen og Hitlers regime samt genkende karikaturer af forskellige kendte danske politikere, ikke mindst takket være Troels Malling Thaarup fantastiske skuespillertalent.
Troels Malling Thaarup er alene på scenen, da stykket fremføres som monolog. Han vedbliver dog ikke med at være alene, for inden længe er publikum overbevidst om, at når Niels Klim holder sin hammer op og tiltaler den som præsident, ja så er præsidenten til stede, lige som skovlen selvfølgelig er præsidentens kone og gryden på pinden er kejseren. Troels Malling Thaarup forstår i den grad at levendegøre stykket, at publikum er fuldstændigt opslugt og selv kan danne billederne i hovedet, hvilket selvfølgelig giver stykket et meget stærkere udtryk, end hvis det hele havde været opført på scenen. Troels Malling Thaarup spiller ikke de forskellige personer, han er dem. Når han svanser rundt oppe på scenen og spiller kvinde, så kan man se hende for sig. Han hopper uden problemer ind og ud af de forskellige roller med så stor præcision, at publikum aldrig bliver i tvivl om, hvad der foregår, og hvem det nu er, der taler sammen.
Niels Klims underjordiske rejse er ikke 100 procent tro mod originalstykket, men stykkets ånd er stadig 100 procent til stede. Nyopsætningen har i høj grad noget at sige os, i den tidsalder vi befinder os i nu, og udover at være historisk både interessant og relevant, er stykket også uhyre morsomt og publikum brød ud i latterbrøl mere end en gang.
Niels Klims underjordiske rejse opføres på Aarhus teater (Studio) fra 16/9 til 9/10 og på Aalborg teater (Mindste scene) fra 13/10 til 23/10. Herefter opføres monologen på den Nationale scene i Bergen (småscenen) den 2., 3. og 4. december.