Mehr Nachrichten

 
Theater
Ondskaben

Alten Neuheiten finden:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ondskaben
Di 10. Jan. 2006

Dramatiseret af Benny Haag efter Jan Guillous roman.

De fleste kender Jan Guillou fra bøgerne om efterretningsagenten Carl Hamilton eller middelaldertriologien om tempelridderne, men der er nok også mange, som kan huske bestyrtelsen og forfærdelsen, som fulgte i kølvandet på hans bog "Ondskaben", som blev filmatiseret for nogle år siden. Nu er bogen så blevet brugt som udgangspunkt i et teaterstykke, hvor Claes Bang er eneste person på scenen, og det bliver det bestemt hverken mindre virkningsfuldt eller gribende af.

Ondskaben handler om de forfærdelige mishandlinger, forfatteren var ude for i sin barndom, dels fra faderen, som var særdeles voldelig, moderen som lod som ingenting, samt lærere, rektor og elever på den kostskole, han kom til at gå på, da han blev smidt ud af sin første skole for at begå tyverier og vold mod de andre elever.

Claes Bangs skal forestille at være Jan Guillou i rollen som fortæller af historien, og han formår at fange publikum i en grad, så man kan se alle de beskrevne scener for sit indre øje. Det er både frygtelige og ubegribelige scener, og det værste er, at man ved, at det hele har fundet sted i virkeligheden. Nej, det værste er faktisk, at der ikke er særlig mange faktorer, der skal til, for at hele scenariet kunne udspille sig igen, for mennesket er alt for villigt til at se gennem fingre. Det er meget nemmere at lade, som om man intet ved, intet ser og bare lade stå til.

Det mest ufattelige er jo, at der ud af al den mishandling og umenneskelighed, kunne vokse et menneske, som fik succes - i hvert tilfælde efter de målestokke vi oftest måles med, nemlig økonomisk succes og prestige. Man kan så kun gisne om, hvordan Jan Guillou har det som person, det er næsten umuligt at forestille sig, at han ikke må være blevet skadet på en eller anden facon oven på en sådan behandling.

Stykket piller lidt ved forestillingen om ondskab, hvad er ondskab og hvad gør egentligt et menneske ond, hvis noget sådan overhovedet findes? Stykket handler også om magt, afmagt og muligheden for at bruge passiv modstand i stedet for vold. Hvad var det Gandhi kunne, som drengene på kostskolen ikke kan.

Forestillingen Ondskaben varer 1 time og 10 minutter og kan ses på Århus teater, Studio scenen fra den 7. til 28. januar 2006. Se spilletider.

PR foto Aalborg Teater