Mehr Nachrichten

 
Literatur
Ravneporten

Alten Neuheiten finden:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ravneporten
Mi 14. Jun 2006

Horowitz kendes især fra bøgerne om den unge spion Alex Rider, men nu forsøger han sig ud i fantasy genren, og måske skulle han bare have ladet være. Hvor James Bond-pastichen var meget vellykket i Rider-bøgerne og passede fint til stilen, virker Ravneporten dog, spændende som den ellers er, som en uselvstændig sammenblanding af Harry Potter, Carrie og Lovecraft
.

Endnu en forældreløs dreng, endnu en stor sammensværgelse. Horowitz's bøger starter tit en anelse forudsigeligt, men som regel synker man hurtigt ned i fiktionen, for selvom meget af det, han skriver, er set før, evner han at gøre det meget spændende. I Ravneporten følger vi den småkriminelle, forældreløse Matt, der bliver placeret langt ude på bøhlandet i et resocialiseringsprojekt. Men hans værge er naturligvis alt andet end pålidelig, og åbenbart har hele landsbyen har gjort sig store anstrengelser for at få netop Matt dertil.

Det viser sig, at Matt har telekinetiske evner, selvom han ikke er herre over dem. Og det antydes, at han er et af fem udvalgte børn - som han drømmer om, men som han åbenbart først kommer til at møde i de næste bind. I det hele taget har bogen i høj grad karakter af at være tænkt som en begyndelse til en længere saga, snarere end en selvstændig bog. Klimakset er en scene, hvor Harry skal ofres af Voldemort, nåh nej, Matt skal ofres for at befri en ældgammel ondskab: De gamle. Ligheden mellem denne ældgamle ondskab og H.P. Lovecrafts Old Ones er så tydelig, at det næsten er pinligt.

Persontegningerne er heller ikke noget at råbe hurra for, verden er meget sort og hvid. Naturligvis er det til en vis grad uundgåeligt, når hele den gudsforladte landsby er med i komplottet, og når alle de potentielle helte bliver dræbt efter få minutter. I virkeligheden er Matts journalistven den mest nuancerede og interessante skikkelse, fordi vi får lov til at se mange forskellige sider af ham. Matt selv forbliver også lidt flad. Vi hører, hvordan han bebrejder sig selv for sine forældres død, i nogle scener, der rummer stort tragisk potentiale; men ellers drejer hans tanker sig - forståeligt nok - mest om overlevelse.

På trods af alle de forbehold, jeg har overfor bogen, og især dens skamløse genre-genbrug, er det stadig en spændende bog, der glider hurtigt ned i sommervarmen.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Anthony Horowitz: Ravneporten
Forlag: Sesam
Sider: 256
Udgivelsesdato: 26.05.2006
ISBN: 87-11-22487-8