|
Hvis du mangler en teori om, hvorfra Shakespeare fik inspiration til at skrive "Hamlet", eller hvis du gerne vil ind bag pandelappen på tørre forskertyper, leverer Manden på tapetet foruden en sober krimi begge dele. "To be or not to be"? Ja, det spørgsmål bliver endda også 'besvaret' i bogen, som er udmærket til at slå en dag ihjel med.
Læseren af Ib Lucas' seneste bog, Manden på tapetet, kan godt fornemme drejebogen bag. Persongalleriet er veltilrettelagt, men uden overraskelser - vi har den kønne, unge pige, akademikerne, voldsmændene og den fingerede krøbling, der er blevet korrumperet af ussel mammon og i øvrigt pynter sig med lidt lånte forskerfjer i form af en imponerende bogsamling. Kort sagt inden for segmentteorien; de grønne mod de blå.
Manden på tapetet rummer bestemt en række interessante leads af fiktive gisninger om blandt andet relationen mellem Tycho Brahe og William Shakespeare, og det er da spændende nok i sig selv at lade sig binde en historisk omskrivning på ærmet i romankunstens tjeneste - det er jo blevet så moderne efter Dan Browns succesfulde forsøg på at ryste den kristne kult - og nyhedens interesse højnes naturligvis en smule af, at fortællingen udspiller sig på lokale spots som foran gobelinerne og i Diamanten, men ellers... Som præmis for at få fortalt en god historie er det naturligvis underordnet, hvorvidt der måtte være belæg for de kreative omkalfatringer, men tankeeksperimentet er forjættende.
Ib Lucas har bedrevet en anstændig bog, som nok er læseværdig, hvis man keder sig tilstrækkeligt hér i efterårskulden, men der er ikke tale om et banebrydende nyt, dansk værk, som kan leve i generationer. Det skal være både produkt og forfatter tilgivet, at Manden på tapetet er blotlagt for snirklede vildveje, men det havde nu været interessant at se, hvad der kunne være vokset frem af atypiske bipersoner, hvis ikke den skolede Lucas havde holdt sig så flittigt til drejebogen.
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.
Ib Lucas: Manden på tapetet
Lindhardt & Ringhof
356 sider
ISBN 9788759529188