Med "Den hemmelige tale" leverer Tom Rob Smith en flot og intens fortsættelse af "Barn nr. 44", en af det nye årtusindes bedste kriminalromaner. I et Sovjetunionen opløst af Stalins død forsøger den tidligere MGB-agent Leo Demidov at redde sin adoptivdatters liv. En mission, der bringer ham fra Moskvas kloakker til de fjerneste afkroge af Sibirien.
Sovjetunionen 1956. Stalin er død og hans terrorregime er langsomt begyndt at falde fra hinanden. De statsansatte, officererne og angiverne, der for få år siden styrede landet gennem frygt og vold, er nu jaget af de mennesker, de tidligere arresterede og dømte til døden eller til en uvis fremtid i fjerne arbejdslejre.
Midt i denne utrygge og omskiftelige verden møder læseren den tidligere MGB-officer Leo Demidov, der i forgængeren Barn nr. 44 risikerede sit eget liv og standsede en seriemorder. Nu er han blevet chef for et lille, hemmeligt kriminalpoliti, og sammen med sin kone har han adopteret to piger, hvis forældres død han i forgængeren forgæves prøvede at forhindre.
Leo arbejder mod alle odds for at holde sammen på den umage familie, og da den ældste af pigerne bortføres af en fjende fra Leos fortid, tvinges han blandt andet til at rejse tværs gennem Sovjetunionen til fangelejre i Sibirien for at redde hende.
Som i den bemærkelsesværdige debut, Barn nr. 44, der i 2008 blev nomineret til den prestigefyldte Man Booker Award, er der tale om en vellykket kombination af historisk drama og intens thriller. Forfatteren Tom Rob Smith skaber et tungt og mørkt, men uhyre troværdigt billede af livet i Sovjetunionen. Hans research må være utroligt omfattende. Her er tale om en stat, hvor mennesker er tvunget til at tænke stategisk og kalkulere hvert et skridt for at overleve. Man må angive og ofre naboer, familiemedlemmer og venner for ikke selv at blive anklaget for anti-statslig virksomhed. Følelser og holdninger er der ikke plads til.
Tom Rob Smiths hovedperson, Leo Demidov, er netop en sådan strateg, den perfekte overlever i et totalitært regime. Både hans karriere og hans privatliv er et resultat af velovervejede handlinger. Den ældste af hans adovtivdøtre afskyr ham for at være en del af det statsapparat, der kostede hendes rigtige forældre livet. Leo forsøger at tøjle hendes vrede ved at tale til hendes fornuft: Det er bedre for hende at være i Leos varetægt. Hun går i skole, har rindende vand og elektricitet uden udfald til sin rådighed - en uhørt luksus.
Denne fastholden af logik forud for følelser understreger Tom Rob Smith ved at skrive i et sprog, der er nøgternt vurderende, endda en smule fjernt i sine beskrivelser. Det fungerer fint, men giver også en vis stivhed i sproget, der underbygges af forfatterens trang til at overforklare hovedpersonens situation.
Barn nr. 44 var, ikke mindst i kraft af dens grusomme beskrivelser af mord på børn, en bog, man læste med knude i maven og hjertet i halsen. Hver eneste side emmede af sorg og utryghed. Helt så effektiv er Den hemmelige tale ikke, men mindre kan bestemt også gøre det. Bogen tager sin opbygning fra et eventyr eller en klassisk drengebog: Hovedpersonen bliver stillet en opgave, han skal løse, hvorefter han drager afsted på en mission fuld af farer, fjender og hjælpere, inden han igen kan vende hjem. Dette bevirker, at hovedpersonens motiver og det miljø, han bevæger sig i, virker konstrueret. Det føles, som om forfatteren har været sig bevidst, at han gerne ville beskrive nogle helt bestemte lokationer, hvorefter handlingen er blevet tilpasset dette ønske.
Når det er sagt, er Den hemmelige tale stadig absolut i toppen af, hvad der i øjeblikket findes på thriller-markedet. En interessant, kompleks hovedperson, et uhyre spændende miljø og en handling, der ikke er til at forudsige. Kan man overhovedet tillade sig at ønske sig mere?
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.
Tom Rob Smith: Den hemmelige taleSider: 463
Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 978-87-11-43672-1