Mehr Nachrichten

 
Literatur
Kåre Lauring: Københavnerliv

Alten Neuheiten finden:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kåre Lauring: Københavnerliv
Mo 30. Nov 2009





Med bogen Københavnerliv i hånden føles det helt eventyrligt at være københavner. Der var engang en stor digter, som skrev tesen Billedbog uden billeder, og så er der naturligvis antitesen, billedbøgerne, men skønnest i denne verden er dog hybriden fra Kåre Laurings hånd.

Københavnerliv er mere af det hele. Selv for os, som ofte har bedrevet øjenmættende onlinebesøg i Det Kongelige Biblioteks billeddatabase og dér surfet gennem arkivet af pladser og gader eller slugt faktuelle statistikker over København fra dengang og nu, kan Gyldendals digre udgivelse forårsage forstoppelse. Så mæt bliver man af de mange hundrede siders gennemresearchede kortlægning af København fra 1850'erne til 1930'erne - en tid hvor hovedstaden urbaniseredes og blev etableret med alle faciliteter fra kloakering til undergrundsjernbanen Nørreport.

Den ubeskrivelige detaljerigdom i Kåre Laurings bog lader sig umuligt indfange og kalder på både en og to ekstra gennemlæsninger; gerne julen over i familiens skød, hvor nogle af medlemmerne måske endda vil kunne supplere med egne, bedagede erfaringer. Ved første bekendtskab kan man ikke undgå at blive imponeret over den megen faktuelle 'dato og trivia dropping', der nogle steder er mere relevant end andre, men ikke desto mindre respektindgydende. Det varmer dog umiddelbart at vide, at Magasin på Kongens Nytorv har efternavnet "du Nord" efter bygningen, der tidligere husede et "Hotel du Nord", ligesom nutidens underholdningsrædsel Scala på Axeltorv i 1880'erne var det stort opslåede "Etablissement National" med daglig servering af 8.000 stykker smørrebrød, 6 tønder øl og 550 flasker vin.

Københavnerliv har fat om roden på enhver udvikling i byen - social, politisk, økonomisk, industriel og arkitektonisk. Den illuderer næsten en tid, hvor det var mere interessant og eksotisk at være københavner end i nutidens it-tidsalder. Og så er det trygt at vide, københavnerne også dengang bar den humoristiske fane højt. Kåre Lauring skal have en ekstra tak for på mest overskudsagtige vis at gøre plads til ligegyldige anekdoter som for eksempel den, at Taxamotor i begyndelsen af 1900-tallet lød telefonnummeret 90 01, der i folkemunde blev til "Fims nu lidt". Ak ja. Nummeret forgår, men selskabet består.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Kåre Laurings: Københavnerliv
Forlag: Gyldendal
Sider: 272
Udgivet: 11. november 2009
ISBN: 9788702076370