|
Skuespillet "Kærlighedskarrusellen" blev skrevet af Arthur Schnitzler i 1900, men blev ikke opført før i 1920, hvor det forårsagede stor opstand og blev forbudt i en periode. Stykket, der lige nu er aktuelt på Århus Teater, hvor det opføres af skuespillerskolens afgangselever, er dog ikke i stand til at vække så stor forargelse i dag, men skuespillerne udviste stort talent og sjælden modenhed. (Foto: Jan Jul)
Arthur Schnitzlers yndlingstema var erotik, og dette tema kommer til fulde til udtryk i Kærlighedskarrusellen, som de første 20 år af dets levetid var henvist til privat cirkulation mellem forfatterens venner. Titlen på stykket refererer til en runddans og handler om, hvordan folk fra forskellige sociale lag mødes, har sex, går videre og har sex med den næste, til ringen er sluttet.
Kærlighedskarusellen har oprindeligt 10 scener med 10 mennesker, hvor hver person er med i to scener. Da afgangsholdet kun består af 9 personer, er en af personerne i originalstykket udeladt, hvilket desværre giver en noget rodet slutning i stedet for den smukke sløjfe, der var tiltænkt.
Dette års afgangselever fra Århus teater udviser et kolossalt højt niveau. De unge skuespillere besidder en sikkerhed i karakterskuespillet og en modenhed, som ofte kun ses hos skuespillere med mange års erfaring. Især imponerer Lise Baastrup Nielsen med sine hurtige og eksplosive humør- og karakterskift. Her er helt klart en skuespiller, det skal blive spændende at følge i de kommende år. Også Margit Watt-Boolsen viser store kvaliteter inden for karakterskuespillet og demonstrerer en utrolig spændvidde, når hun i sin rolle som den unge hustru formår at glide glat og gnidningsløst fra at være fræk, forførisk og følsom til at være vred og temperamentsfyldt. Endeligt skal også Frederik Ømann fremhæves for et fuldstændig ubesværet portræt af en noget selvoptaget digter, som oven i købet overrasker med et vist sangtalent. De øvrige afgangselever er: Anne Bærskog Hauger i rollen som luder, Peder Bille som soldat, Amalie Dollerup som stuepige, Mikkel Hansen som den unge herre, Jesper Dupont som ægtemanden og Ane Helene Hovby, som den søde pige.
Hvor meget opstandelse, optøjer og forargelse stykket end kunne mønstre i dets samtid, så afstedkommer det nok ikke meget mere end krummede tæer i dag. Der er ikke meget at tage med hjem og tænke eller reflektere over. Derudover er det ikke alle roller, der er lige meget kød på, så det er ikke alles talenter, der kommer lige tydeligt frem. Der hersker dog ingen tvivl om, at publikum nok skal få lejlighed til at se meget mere til skuespillerne fra dette hold, da de er i en klasse for sig.
Århus Teater: Kærlighedskarrusellen
Se spilletider