Mehr Nachrichten

 
Literatur
En generation debaterer sig selv

Alten Neuheiten finden:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En generation debaterer sig selv
Fr 11. Jun 2010






Den rigt illustrerede "Generation kan selv" er en antologi med tekster af vidt forskellige unge mennesker, der hver giver deres bud på et portræt af en nærmest udefinerbar generation - de 25-35-årige individer, der som næsten eneste fællesnævner har adresse i Danmark.

De udvalgte skribenter tilhører en ungdomsgeneration, der på mange måder er udskældt og kritiseret for at være "apatiske, netværkssøgende, pornoficerede, egopromoverende og overstimulerede individualister". Antologiens tekster fokuserer på alt fra queer-teori til restaurationsbranchen, og de forsøger alle på mere eller mindre vellykket vis at tage stilling til (men ikke besvare) spørgsmålet: Hvad har vi gang i?

Musikeren Silas Bjerregaard kalder generationen "den store uforenelige klump", og hans bidrag "Mit og dit musik" blander sig i debatten om ophavsret, mens den personlige historie blandes med tanker om evolutionen af musik og cd'en som medie. Ligesom de fleste andre bidrag til bogen er denne kobling af det personlige med det større billede yderst interessant.

I "Generation Sex" tager Lene Stavnsgaard tyren ved hornene og diskuterer nogle af de myter om sex og seksualitet, hun har bemærket i generationen. På samme måde leger Anton Lau med ideen om seksualitet og maskulinitet i sit bidrag "Fire bryllupper og en læderbøsse", struktureret som en samtale mellem ham selv og to venner. Begge kapitler synes, til trods for deres forskellighed, at være opfordringer til at reflektere over fordomme og fejlagtige antagelser om vores åbenhed over for seksualitet.

Antologiens store styrke er dens inklusivitet. Der er plads til alle stemmer fra generationen, og selvom man måske ikke er enig med det neoliberale CEPOS centerrådsmedlem Esbern David Pontoppidans kritik af dansk lighed på bekostning af frihed, er det ganske interessant at læse hans bidrag og "vision for fremtiden". Som modstykke til Pontoppidan præsenterer SFs Özlem Sara Cekic kort læseren for sin personlige baggrund, som også her flettes ind i en større historie. I sit bud på, hvad generationen er, gør Cekic op med, hvad den ikke er: den 'zappende' og ligeglade generation. Tværtimod mener hun, at generationen på mange måder er engageret og kompromisløs.

Det er meget passende for en bog om en generation, der til dels definerer sig selv som mange forskellige ting på samme tid, at redaktørerne har valgt antologien som form. På den måde skaber beretningerne et flerstemmigt billede af en til tider fragmenteret tid. Som redaktørerne selv skriver i forordet, giver antologien ikke entydige og endelige svar, men den fungerer fint som et indlæg i en større debat om betydningen af nutidens tendenser og holdninger. Storm og Abrahamsens ønske om at "underholde og sætte nogle overvejelser i gang" er forholdsvis beskedent, men deres bevidsthed om, at antologien kun er en del af noget større, gør det til en meget vellykket udgivelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

William Abrahamsen og Kathrine Storm: Generation kan selv
Tiderne Skifter, 168 sider
ISBN: 9-788779-734005
Udkommet: 28. maj 2010