|
Jesper Wung-Sungs bog "Den sidste henrettelse" er en fortælling om en drengs sidste timer i arresten før hans henrettelse. Historien, der bygger på en virkelig begivenhed fra 1853, er både velskrevet og veldrejet i sin fortælleform, og formår at give læseren en upåklagelig læseoplevelse.
Den 22. februar 1853 blev den 16-årige Niels Nielsen, også kaldet "ildebrandsdrengen", henrettet i Svendborg. Denne sidste henrettelse i Svendborg danner grundlaget for Jesper Wung-Sungs nye roman. Selvom bogen bygger på en historisk hændelse, så er fortællingen dog stadig fiktiv. Men her er fiktivt bestemt ikke dårligt. Tværtimod!
Med Den sidste henrettelse demonstrerer Jesper Wung-Sung tydeligt sit talent for det sproglige. Sproget er super enkelt og letlæseligt, men dog stadig langtfra simpelt. Wung-Sung fanger sin læser og gør fortællingen troværdig.
Med ganske få virkemidler føres læseren gennem både dramatik, humoristiske indslag og følelsesladede personskildringer.
Den ene halvdel af fortællingen fremstilles fra den dødsdømte drengs vinkel. Enten gennem hans venten i cellen i arresten eller via hans erindringer, når han tænker tilbage på sit liv. Resten af bogen udgøres af korte scenarier fra byen, der med spænding afventer den forestående henrettelse.
Det er især scenerne fra fængselscellen, der brænder igennem. Den unge drengs tanker. Hans venten. Den langsomme nedtælling til dødsstunden. Og ikke mindst hans samtaler med den flue, der hele tiden lander på hans betændte hånd, og konstant blander sig i hans tanker og byder ind med spydige kommentarer. Genfortalt, kan det lyde sært, men af uransagelige årsager virker disse scener på samme tid morsomme og stærke.
Den sidste henrettelse byder på den helt rette cocktail af følelser, fortælleglæde, dramatik og et strejf af komik. Og netop derfor er den en særdeles læseværdig oplevelse.
Køb eller bestil bogen på saxo.com
Jesper Wung-Sung: Den sidste henrettelse
Høst & Søn, 128 sider
ISBN: 978-87-638-1715-8