Fler nyheter

 
Klassisk musik
Flagermusen

Hitta gamla nyheter:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Flagermusen
Må 7 dec 2015


(Foto: Musikhuset Aarhus)

Thalia Theater Wien gæsteopførte 4. december Johann Strauss' kendte operette "Flagermusen" i Musikhuset Aarhus. Operetten er bearbejdet til en mere moderne version uden at gå alt for meget på kompromis med det oprindelige forlæg. Der er storslået musik og sang, samt meget morsomme passager med vellykket dansk oversættelse.

Operetten synges på tysk med dansk tekstning. Scenografien er virkelig gennemført og elegant i de to første akter, der foregår hos overklassen, og noget mindre elegant, men ikke mindre gennemført i 3. akt, der foregår på fængselsdirektørens kontor.

Operettens talte passager er moderniseret en smule; det mærkes særligt i samtalen mellem Chevalier Chagrin aka Fængselsdirektør Frank (Josef Krenmair) og Marquis Renard aka Eisenstein. De to herrer er ud fra deres titler landsmænd, men det er knapt så heldigt, når deres franske ikke er så godt, hvilket begge mænd naturligvis lider under. Moderniseringen er også tydelig i Fængselsbetjent Froschs (Richard Maynau) monolog i sidste akt. Her skal den danske oversætter, Karl Petersen, have stor ros for sin oversættelse af alle de morsomme spidsfindigheder og ordspil fra tysk til dansk, uden at humoren er gået tabt.

Forhistorien til forestillingen er, at Dr. Falke (George Lehner), efter et kostumebal et par år tidligere, blev efterladt på en bænk, godt beruset og iført et flagermuskostume. Da han vågnede ved højlys dag, måtte han gå hjem, stadig iført kostumet, til stor morskab for de forbipasserende og ikke mindst vennen Eisenstein (Michael Kurtz), som var den, der havde efterladt ham på bænken.

Dr. Falke har pønset på hævn i to år, og nu ser det ud til, at han får den i forbindelse med et bal hos prins Orlofsky (Ivaylo Guberov). Dr. Falke overtaler Eisenstein til at gå med til ballet hos Prins Orlovsky, inden han skal i fængsel i 8 dage for at have fornærmet en betjent. Eisenstein er imidlertid ikke klar over, at også hans kone Rosalinde (Frauke Schäfer) og hans stuepige Adele (Heidi Manser) er blevet inviteret.

Da Eisenstein har forladt huset, ankommer Rosalindes beundrer Alfred (Robert Remeselnik). De to overraskes af fængselsdirektøren Frank, som kommer for at hente Eisenstein. For ikke at afsløre det forbudte stævnemøde lader Alfred som om, han er Eisenstein, og følger med til fængslet.

Ved festen hos prins Orlovsky flirter Eisenstein grundigt med en ungarsk grevinde uden at indse, at det er hans egen kone. Grevinden tager Eisensteins lommeur fra ham som bevis for hans opførsel. Efter festen drager Eisenstein til fængslet, hvor han får at vide, at han allerede sidder i sin celle. Eisenstein beskylder sin kone for utroskab, da manden der sidder i cellen er antruffen i Eisensteins hus. Rosalinde trækker nu lommeuret op af lommen og anklager Eisenstein for at have bedraget hende. Nu ankommer resten af selskabet til fængslet og Eisenstein får at vide, at de alle har narret ham, og han må bede sin kone om tilgivelse. - Sådan hævner flagermusen sig!

Denne opsætning af Flagermusen er bevis på, at man godt kan spille en klassisk operette med store musikalske og sangmæssige kvaliteter og samtidig lave en forestilling, der er både morsom og underholdende.

FLAGERMUSEN
Thalia Theater Wien i Musikhuset Aarhus, 4. december 2015