Fler nyheter

 
Litteratur
Sendebudet

Hitta gamla nyheter:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sendebudet
Ti 20 apr 2004

11. september, terrorisme, fundamentalisme. Disse djævelske ugerninger er blevet fast inventar på den globale dagsorden de seneste par år. Selv herhjemme i den danske andedam er interessen for islam steget voldsomt på rekordtid, hvor antallet af ansøgere til arabisk og islamstudier fx er steget 60 pct. på Københavns Universitet i forhold til 2001.

Danskfødte Amér Majid med pakistansk-muslimsk baggrund har taget interessen alvorligt og skrevet biografien "Sendebudet" om profeten Muhammeds liv. Det betyder, at nysgerrige danskere - en- som tosproglige - for første gang med dansk oversættelse kan få et indblik i, hvad Danmarks næststørste religion bygger på!

Seriøs Muhammed-biografi
Sendebudet - Historien om profeten Muhammed og Islam er en udførlig biografi baseret på klassiske kilder. Bogen er skrevet for at give en dybere forståelse af muslimer og deres tro, da profetens liv og gerninger sammen med Koranen udgør grundpillerne i islam. I Sendebudet beskrives Muhammeds liv omhyggeligt med udgangspunkt i, da han først begynder at forkynde islam i ca. 610 e.Kr. Gennem de næste to årtier følger vi profeten i hans lange, modige og besværlige kamp for at vinde ørkenens folk over til den eneste ene gud Allâh og islam.

Vanskelig men tankevækkende
Det ville være synd at påstå, at den 350 sider lange biografi er et letfordøjelig, hurtiglæst lille værk. Til gengæld får man et så overbevisende og samtidig tankevækkende indblik i den tids samfundsstrukturer og kultur, at nysgerrigheden alligevel sejrer og insisterer på at følge profeten til hans dages ende. Overordnet har Amér Majid gjort et fremragende stykke pioner-oversættelsesarbejde om profetens liv, som han bygger på historikeren Ibn Ishâgs (704-768) klassiske værk: Sirat Rusûl Allâh. Dette værk er det ældste og mest anerkendte samlede værk, der er skrevet over profetens liv.

Det er derudover befriende, at alle unødvendige arabiske gloser er udeladt, og de få originale begreber, der er bibeholdt, bliver i øvrigt godt og overskueligt forklaret. Dog er det meget vanskeligt og nærmest håbløst at finde rundt i de utallige historiske personers kaldenavne. Så et godt råd er ikke at gå for meget op i hver enkelt navn. En anden service, der, efter min mening, havde været mere end oplagt i "Sendebudet" er et geografisk kort over området omkring den arabiske halvø dengang og nu, da stednavnene får tildelt stor strategisk og symbolsk betydning i beretningen.

Ikke kun for historikere
Rødderne i islam og profeten Muhammed bliver i Amér Majids biografi fremstillet sobert og som en yderst retfærdig, smuk og sympatisk trosretning, og dette er en både tiltrængt og opmuntrende vinkel på den i vesten meget udskældte praksis. Sendebudet fortjener derfor at blive læst af den alment nysgerrige såvel som den religions- og historieinteresserede. Måske vigtigst af alt fortjener den at blive læst af den, der ønsker indsigt i sin muslimske nabos eller landsmands religion og dermed livsførelse. Sidst men ikke mindst er Sendebudet oplagt som opslagsværk og som undervisningsalternativ til fx gymnasieklasser.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Amér Majid: Sendebudet Gyldendals Forlag
Sider: 378
Udgivelsesdato: 01.03.2004
ISBN: 87-02-02240-0