Den kendte journalist og forfatter Erik Nørgaard har med denne bog begået en erindringsbog om sine forældres flugt fra familien på Sorø, bosættelsen i Ålborg, hvor Erik oplever sin barndom og ungdom i forskellige boliger, ikke mindst det skæve hus.
Bogen er mest af alt en skildring af samtiden, livet og vilkårene for såkaldt almindelige mennesker og Erik Nørgårds minder og tanker om de forskellige mennesker han husker fra sin barndom. De bedste minder har han om en veninde, som var nødsaget til at prostituere sig selv for at skaffe sig til livets fornødenheder. Hun begyndte allerede på dette, mens Erik gik i skole med hende og blev senere en meget kendt glædespige i Aalborg. På trods af hendes skæbne ser Erik Nørgaard hende som det fineste menneske, han har kendt, og mener, hun skulle have været gjort til Æresborger i Ålborg.
Erindringerne er skrevet, som de blev oplevet af barnet. De ting, Erik Nørgaard ikke kunne forstå som barn, er i bogen også beskrevet som noget mystisk og uforståligt. Hændelserne beskrives som set fra et barns øjne og forstyrres ikke af den forståelse og det klarsyn, den voksne Erik Nørgaard senere fik med undtagelse af de steder i historien, hvor forfatteren Erik Nørgaard pludseligt bryder ind i fortællingen med en kommentar, f.eks. i forhold til en pige fra skolen, som var blevet voldtaget af sin egen far. Her kommer der så en kommentar om hvordan tingene var dengang, og hvordan hændelsen blev opfattet anderledes dengang end i dag.
Køb eller bestil bogen hos bog&idé
Erik Nørgaard: Det skæve hus
Forlag: Gyldendal
Side: 224
Udgivelsesdato: 12.10.2004
ISBN: 87-02-03041-1