Mangler der en sidste-øjebliks-gave under juletræet? I så tilfælde kan man overveje bogen "Danmarks konger og dronninger". Her skildres samtlige danske konger og dronninger lige fra tidligst kendte konge, Chochillaicus og op til Dronning Margrethe 2, med alt om deres afstamninger, diverse elskerinder og ægte og uægte børn.
Bogen indledes med en række artikler, der belyser det danske monarkis udspring fra høvdingedømme til kongemagt og udviklingen fra valgkonge til arvekonge. De følgende afsnit om forfatningen er lige lovligt langtrukne, selvom de forklarer, hvorfor de kongelige den dag i dag er immune overfor loven. Læg mærke til siden med de forskellige kongers valgsprog, der forklares i siderne optil - her tydeliggøres både den religiøse og videnskabelige udvikling, der har været gennem tiderne. Der er selvfølgeligt ekstra meget om vores tid, hvor man naturligvis ikke kan undgå billeder af de to prinser, Nikolai og Felix og kronprinsesse Mary, og endda Joachims og Alexandras skilsmisse er nået komme med.
Hovedafsnittet er bygget kronologisk op, og man bevæger sig langsomt op gennem århundrederne fra de mere mytologiske skikkelser til de historiske konger, man kender specifikke årstal på. Sideløbende opdateres slægtstavlerne, som man kan finde sammenhængende i bogens afslutning, ligesom der løbende er indskudt interessante artikler om steder og personer, der har haft betydning for Danmarkshistorien, såsom Ansgar, Thyra Danebod eller Søslaget i Fodevid.
På mange måder er de tidligste konger de sjoveste at læse om, fordi man som læser kender så lidt til dem i forvejen, selvom man selvfølgelig må huske at tage oplysningerne med et gran salt, da det jo er meget lidt, vi faktisk ved om dem. Artiklerne bliver da også længere, efterhånden som tiden skrider frem og det bliver til et helt hav af oplysninger om de store konger. Men også kvinderne får meget plads her, og de bliver ellers ofte overset i denne slags oversigtsværker. Læs f.eks. om hvordan Dronning Anna Sophie Reventlow blev bortført af Frederik den 4., som giftede sig med hende, selvom han allerede var gift med dronning Louise, og bigami ifølge datidens lovgivning straffedes med døden.
Det er den slags finurlige små anekdoter sammen med en fint udbygget billedserie, der består af både fotografier, malerier, statuer og karikaturtegninger, der gør bogen underholdende. Selvom den først og fremmest fungerer som et leksikon, fungerer den i princippet også som en lille Danmarkshistorie i og med at den beretter om de mest afgørende begivenheder, såsom Struensees fald eller det Stockholmske Blodbad.
Bogen afsluttes med nogle faktuelle oplysninger omkring kongelige gravkirker og diverse slægtstavler, foruden en udmærket ordbog. Dette virker alt sammen fint og systematisk; men der er dog et enkelt stort MEN: Tidslinjen øverst på hver side gør det i princippet nemt og overskueligt at finde rundt i historien - hvis man vel og mærke har en anelse om, hvad tid den person, man vil vide mere om, levede i. Hvorfor er der dog ikke noget alfabetisk register, der gør, at bogen også i praksis kan bruges som opslagsværk? Det er meget ærgerligt, at man ikke har valgt dette, der synes at være så lille en ulejlighed, og som på alle måder ville gøre bogen meget mere anvendelig. Da det er nok de færreste, der sætter sig hen og læser den fra ende til anden, ender Danmarks Konger og Dronninger med at være et ganske morsomt tidsfordriv, som man bladrer i i ny og næ - men måske ikke så meget andet.
Danmarks Konger og Dronninger
Forlag: Gyldendal
Sider: 272
Udgivelsesdato: 25.10.2004
ISBN: 87-02-02972-3