Fler nyheter

 
Litteratur
Det nordiske testamente

Hitta gamla nyheter:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det nordiske testamente
To 20 sep 2007



Det er en kraftpræstation af de helt store, som Vagn Lundbye har begået med trebindsværket "Det nordiske testamente". Lundbye har med ildhu taget livtag med vor fælles kulturarv, og resultatet er intet mindre end genialt. En samling suveræne gendigtninger af kendte såvel som mindre kendte myter, beretninger og fortællinger præger de imponerende 1070 sider, som værket samlet folder sig ud over.

Lad det være sagt fra start: Det nordiske testamente er et mesterværk! Et ubeskriveligt stykke litterært åndsarbejde, der inkorporerer en lang række af kendte som mindre kendte fortællinger fra vores fælleskulturelle arnested. Det imponerende projekt, der har været fem år under vejs, cementerer ikke kun Lundbyes evner som fortæller og digter, men frembyder fortællinger af en sådan sprængkraft, at man fra første færd er bjergtaget. Vagn Lundbyes evner som digter kan ikke beklikkes, og med Det nordiske testamente har han begået et litterært stykke arbejde af en sådan kvalitet og styrke, at det lang tid fremover vil stå som et referenceværk, der er guderne værdigt!

Som alle myter og religioner er også den nordiske forlenet med en skabelsesberetning, der klingende indleder Lundbyes gendigtningsværk: "I begyndelsen var begyndelsen ikke begyndt. Alt var intet og intet alt". Vi rustes til en eventyrlig rejse ind i den nordiske sagnmasse, hvor Odins, Tors og Lokes fortællinger sammen med historierne om Bjovulf, Ragnar Lodbrog og Rolf Krake blot udgør en lille del af et stort hele. Vi støder på Midgårdsormen i al dens imponerende vælde, læser om Fenrisulven, der bed hånden af Tyr, om den brutale Fimbulvinter og Ragnarok, der følger i vinterens golde kølvand.

Vagn Lundbyes monumentale trebindsværk kræver således intet mindre end et trefoldigt hurra. Et hurra for den sproglige virtuositet, hvormed Lundbye gendigter fortællingerne og gør dem spiselige for den nutidige læserskare. Et hurra for den glæde og entusiasme, der spores igennem hele projektet, og som Vagn Lundbye har forlenet sine gendigtninger med. Og et hurra for de omkring 170 fandenivoldsk smukke illustrationer af Esben Hanefelt Kristensen, der løbende præger værket og giver fortællinger visuelt liv - hvilken bedrift!

Aschehoug fortjener ligeledes ros for at tage det skønlitterære medie seriøst i en tid, hvor den audiovisuelle fiktion indtager en dominerende position i vor alles hverdag og trænger litteraturen i defensiven. Selve udformningen af værket er smagfuld, ja æstetisk tiltalende, og den gedigne papirkvalitet vidner om, at der ikke er valgt en økonomisk lempelig middelvej. Der er ingen smalle steder i trebindsværket, der fremstår som en litterær perle. En perle, der vil pryde enhver bogsamling. En perle, der kan læses, genlæses og højtlæses igen og igen med uforandret og uformindsket glæde.

Værket skal således være anbefalet alle, der finder interesse i ikke blot den nordiske mytologi, men også i smukke, spændende og fængende historier, der af Lundbye er gendigtet suverænt i et moderne og rigt smykket sprog. Så køb værket og lad jætterne, guderne og de nordiske helte gøre deres entré.

Titel: Det nordiske testamente (3 bind)
Forfatter: Vagn Lundbye
Forlag: Aschehoug
Sideantal:1070 sider (Bind 1: 360 sider / Bind 2: 336 sider / Bind 3: 374 sider)
ISBN: 978-87-11-11675-3