Jørgen Knudsens maratonværk om kulturradikalisten, nationalisten og europæeren udkommer nu i forkortet udgave som samlet biografi. Knudsen brændemærker heri Brandes som dansk litteraturs befrier, fader til et moderne Europas åndslivs og provokatør og angriber på Danmarks enfold og sikkerhedsfølelse - GB-mærket betegner et sjældent eksemplar.
Georg Brandes begynder sine dage i 1842 i borgerskabets biedermeierske skin og overfladiske æstetiske nydelser. København er stadig indkredset af de beskyttende volde, og Danmark er "i hælene på det øvrige Europa - i færd med at kappe fortøjningerne til den gamle verden og famle sig ind i en ny." Økonomi, rangorden og borgerskab vendes op og ned og på hovedet, og Danmark rynker i første omgang på næsen af omvæltningerne - især skønlitterære høje herrer såsom H.C. Andersen tager afstand fra at behandle samtiden, og den skrøbelige forfatterånd trækker sig tilbage fra virkeligheden.
Ind på banen træder den unge Brandes, der starter som jurastuderende og ender med at tage sin konferens i æstetik i 1864 - der skal dog gå 7 år derefter, før Brandes holder den skelsættende forelæsning Hovedstrømninger i det 19de århundredes litteratur, der bliver startskuddet til det moderne gennembrud. Jørgen Knudsen beskriver dette skift i Brandes æstetiske blik: "Men den dag, det trygge stændersamfund gik i skred, måtte denne borgerskabets elskede kunst få karakter af drømmeri, glasklokke, ly for livets storme, trøst i modgang." - det er altså et farvel til nydelseskunst uden nytteprincip og samfundsbevidsthed og et vær-hilset til en litteratur, der 'sætter problemer under debat' og medtager fremskridt og samtid i sine overvejelser. Georg Brandes åbner vinduerne mod Europa, og det moderne gennembrud bliver en realitet.
Vejen mod, over og efter det moderne gennembrud klarlægges minutiøst af Knudsen, men der er også blik for personen Brandes, idet der er referencer til dagbøger, selvbiografier og brevvekslinger, og det gør GB til en spændende under-huden læseoplevelse, hvor man kommer tæt på en forfatter, der ikke kun påvirker den danske position i åndsliv og litteratur, men også efterlader sig alvorlige efterdønninger i andres liv (læs: kvinders!). Det er dog ikke en smudsbog, der trækker læseren gennem et dynd af erotik og svig, for Knudsen beundrer sit emne, og fokus bliver ved den betydning, som Brandes har haft og stadig har for dansk og europæisk litteratur.
Denne forkortede udgave af Jørgen Knudsens livsværk udgør den ultimative Brandes biografi. Han følger en inspirerende og særegen forfatter fra fødsel til grav, men beretter samtidig om en absolut stadigt levende litterær strømning, en strømning der blandt andet gav kvindelitteraturen en stemme og kan siges at have haft indflydelse på vores samtids socialrealisme. Knudsen gør flot rede for periodens omvæltninger og sætter alle Brandes tanker og teser i perspektiv til hans fortid og samtid og vores nutid. Sproget er til tider fagligt og lidt højtravende og til andre tider legende let i en spotsk og ironisk form, som oftest rammer plet i tidsånden og dens akilleshæl - f.eks. da han beskriver, at Brandes blev født under den sidste enevoldskonge og døde et halvt år efter kåringen af Danmarks første skønhedsdronning! Sådanne gentagne små finurligheder, et flot og relevant stykke research arbejde og en beundringsværdig komposition- og meddelelsesform gør, at `GB´ på alle måder kun kan siges at være et kvalitetsstempel!
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.
Jørgen Knudsen: GB - En Georg Brandes-biografi
Forlag: Gyldendal
Sider: 645
ISBN: 978-87-02-06018-8