Fler nyheter

 
Litteratur
Danmark set udefra

Hitta gamla nyheter:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Danmark set udefra
Må 3 nov 2008

Forfatteren arbejder mest som journalist og korrespondent tilknyttet Danmarks Radio, men han har med bogen "Danmark set udefra" forsøgt at se nogle aspekter af den danske samfundsdebat i et internationalt perspektiv gennem samtaler med tre engelske analytikere, som har været med til at præge udviklingen i Storbritanien.


De tre engelske analytikere som inddrages i bogen er Timothy Garton Ash, Zac Goldsmith og Lord Anthony Giddens. Bogen er inddelt i tre dele: Samfundsbilleder, Danmark som miljøforegangsland og Multikultur. Under samfundsbilleder udtaler Giddens sig om politik, velfærd, sundhedssystem, m.m. I del 2 er det hovedsageligt Goldsmith, der udtaler sig omkring miljøtiltag i henholdsvis England og Danmark og i bogens sidste del om Multikultur er det Timothy Garton Ash, som udtaler sig.

Jakob Illeborgs mål med bogen er tydeligvis at pirke ved danskernes selvopfattelse og få folk til at opfatte deres samfund, som det reelt er og ikke den Disney-opfattelse, han mener, de fleste danskere render rundt med i øjeblikket. Forfatteren kommer med nogle provokerende udtalelser i sin bog, og man kan være mere eller mindre enig i de ting han og de tre engelske "eksperter" udtaler sig om.

Det er rigtigt, at det er sundt at se tingene fra nogle andre vinkler indimellem og høre andre folks synspunkter på de "sandheder", man selv mener at kende. Når det er sagt, er det ikke desto mindre et udtryk for underlødig journalistik, når mennesker med et andet synspunkt end forfatteren ikke får mulighed for at udtale sig, og emner hovedsagligt bliver belyst fra den side forfatteren selv ser dem.

Der er f.eks. en tekst om alle de miljøtiltag, der blev sat i gang under Svend Auken, så skrives der kort om, at Bjørn Lomborg havde udtalt sig skeptisk vedr. Stern-rapporten, men intet om, hvad denne skepsis gik ud på og hvad manden kunne have af grunde til at mene noget andet end en masse andre videnskabsfolk. Den kritiske læser ville nok have foretrukket at vide præcis hvem, der havde sagt hvad, og så selv tage stilling til det fornuftige heri.

Jakob Illeborg skriver også kritisk om det faktum, at kunstnere i perioder uden arbejde sendes i aktivering, og det er meget urimeligt set med Jakob Illeborgs øjne. Det kan da også være det er det, men det kunne også argumenteres, at hvis en kunstners lod er at have perioder uden arbejde, så skulle deres fagforeninger måske gå ind og se på sagen. Det er måske også relevant at spørge, om det er mere rimeligt, at en arbejdsløs murer eller en ingeniør bliver sendt i aktivering end en kunstner. Der er mange måder at vende og dreje emnet, men det bliver bare ikke gjort.

Danmark set udefra er provokerende, til dels tankevækkende, og formår at få en til at gøre sig nogle overvejelser om, hvad der kunne gøres bedre i vores samfund. Samtidig virker teksten dog ensidig og har kraftig slagside, hvad angår politisk ståsted, og det misklæder bogens ellers meget vigtige emner og trækker ned på troværdigheden.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jakob Illeborg: Danmark set udefra
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 203
ISBN: 9788702062908