|
Det er et urovækkende billede af en gruppe religiøse fantaster, der tegnes i denne nye bog, hvor de seneste års tilløb til terrorangreb på dansk grund gennemgås grundigt. Læseren får indblik i en lukket verden, der står centralt i den aktuelle politiske debat . Det er en forstemmende bog, men den er også opløftende i sin nøgterne realisme.
Morten Skjoldagers bog går i dybden med den række terrorsager, der er blevet optrevlet i Danmark de sidste år. Som titlen antyder har der i alle tilfælde været tale om relativt unge mennesker, der er født og opvokset i Danmark, men hvis overbevisning om en aktuel kulturkamp mellem vesten og islam har ført dem dybt ind i det internationale netværk af terrorister , der - specielt efter Irak-krigen og de to offentligørelser af Muhammed-tegningerne - med glæde så et terrorangreb gennemført på dansk jord.
Hovedvægten af bogen består af rekonstruerende gennemgange af hhv. Glostrup-sagen, Vollsmose-sagen og Glasvej-sagen. Og der skal ikke herske tvivl om, at det er et temmeligt skræmmende kig ind i et verdensbillede, hvor drab på uskyldige mennesker i en afdød profets navn er et legitimt svar på den religiøse indignation, disse mennesker oplever som borgere i vestlige samfund. Internettet spiller en helt central rolle som mødested i diverse fora, hvor ekstremister samles og kommunikerer på tværs af landegrænser, og bogen giver et meget overbevisende indtryk af, hvor vanskeligt det er for efterretningstjenester at få lokaliseret de potentielle trusler, og hvor utroligt det i virkeligheden er, at disse tre sager blev afdækket og standset, inden der skete en katastrofe.
Der er ingen tvivl om, at Morten Skjoldager har skrevet en vigtig og yderst læseværdig bog. Han formår således at give et realistisk billede af det forløb, de forbindelser og dele af de motiver, der ledte disse unge mænd til at forsøge at gennemføre planerne om terrorangreb. Hans fremstilling af de sene 80'eres og tidlige 90'eres asylpolitik danner en begrundet kritik af disse års manglende opmærksomhed over for, at også farlige mennesker slap ind i landet.
Samtidig betoner forfatteren den vigtige pointe, at det ekstremistiske miljø i Danmark er meget lille, og implicit synes bogens pointe at være, at det verdensbillede, ekstremisterne drives af, netop er den farlige dæmoniserende polarisering af verden i de gode og de onde. Undervejs roses Abu Laban for sit arbejde for at bekæmpe radikalisering, og der er således ikke nogen lette politiske pointer at trække ud af bogen.
Tværtimod skal forfatteren have stor ros for fremstillingen, det store arbejde, der ligger bag, og man må håbe, at bogen kan blive en central reference i forsøget på at forstå, hvad der er sket, og hvad sker i det Danmark, der er mere pluralistisk og sammenbragt end noget partipolitisk verdensbillede kan rumme.
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.
Morten Skjoldager: Truslen indefra - De danske terrorister
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sider: 320
ISBN: 9788711433560