Fler nyheter

 
Litteratur
Kluntet præst med lyrisk sans

Hitta gamla nyheter:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kluntet præst med lyrisk sans
To 12 aug 2010




Dagbøger er mageløse, når de er velskrevne og perspektiverende . Men ofte er genren udtryk for det modsatte. Derfor er det forfriskende at få Georges Bernanos lille perle fra 1936 ud i en ny, lækker dansk udgave - oven i købet med et efterskrift af bogens oversætter. Gud er omdrejningspunktet, men det er mennesket og dets kamp imellem godt og ondt, der er bogens kerne.

Denne udgivelse er uden tvivl en lille ukendt sag i dansk sammenhæng. I bogens korte, men gode efterskrift kan man ellers læse, at den står højt på den franske hitliste over litterære kulturskatte; Sarkozy, den franske præsident, skulle øjensynligt have givet paven en førsteudgave af to af Bernanos værker under et besøg i 2007. At Katolsk Forlag udgiver - i en nyoversættelse - mandens hovedværk er derfor i sig selv prisværdigt. Bogen er et vindue ud til det Europa, vi er forbundet med, men også den religiøse kontekst vi udspringer fra.

Den sensitive og til tider sentimentale nerve, der løber i fortællerens dagbogsoptegnelser, er på mange måder et udtryk for hele tilstanden i bogen. Fortælleren er en præst, der netop er landet i sit nye sogn, Ambricourt, og som nu skal få sit virke og kald som præst til at samstemme med den lokale befolkning.

Som enhver nyankommen fremstår han som et brushoved, en med mange idéer. Det er jo altid bedre at tage den lidt med ro. Endvidere synes døden at have sit tag i ham helt bogstaveligt, idet han er kræftsyg. Nietzsches credo om, at Gud er død, synes at hænge som en tom skal over det hele, men kampen imellem himmel og helvede er hele tiden nærværende. At vores præst mere og mere tager sig ud som en elefant i en glasbutik, gør det heller ikke meget bedre. Alle hans forsøg på at tilnærme sig folk på egnen, og tilnærme dem til Gud, sætter ham ustandseligt i komiske situationer; han siger de forkerte ting, han rager uklar med de forkerte og videre i den stil. Men som læser øjner man en meget væsentlig pointe i, at mellemkrigstidens Europas forhold til religion er sat ud af spil, idet mennesket forholder sig ligegyldigt til den - og dermed får det onde, den onde, frit spil. Det er her, bogens styrke virkelig glimter.

Når man skal og bør læse denne bog, så hænger det ikke mindst sammen med dens til tider lyriske tone, der alligevel redder den kluntede præst. Selve oversættelsen flyder let og elegant, og mange passager fremstår som citater eller mottoer. Rart at have denne lille bog tilbage på et moderne dansk.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Georges Bernanos: En landsbypræsts dagbog
Katolsk Forlag, 287 sider
ISBN: 978-87-92501-05-9
Er udkommet