More news

 
Literature
Københavner-noveller

Find old news:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Københavner-noveller
Thur 29 Jan. 2004

Den 16. januar udkom Katrine Marie Guldagers novellesamling "København" fra Gyldendals Forlag. København vises frem fra sine mindre kønne sider med hjemløse, voldsmænd og forsømte ældre, og samtidigt stilles der spørgsmålstegn ved muligheden for en lykkelig tilfredshed i den moderne verden.

Det er den rene ynk og elendighed, der møder os fra første side - og for nu at være helt ærligt: Engang i mellem bliver det både for prætentiøst og patetisk! Det gælder først og fremmest den indledende novelle, Nørreport. Vi følger nogle kvinder, et rødt tørklæde og en hjemløs dreng, der besvimer og slår en tand ud. Katrine Marie Guldager benytter sig gerne af en postmoderne fragmentarisk skildreform, der kan være - og sine steder er - meget effektfuld, men som her bare fører til forvirring.

Det bliver dog bedre, efterhånden som man læser videre. Mange af de elleve noveller har noget på hjerte, og efterhånden virker det, som om de alligevel hænger sammen på en eller anden måde, selvom de udmærket kan læses hver for sig. Men der er folk, der går igen, og det er meget morsomt at opsamle ledetrådene, efterhånden som man læser. Samtidigt giver det et indtryk af universalitet og genkendelighed af de berørte emner, når det netop ikke bliver skåret ud i pap.

København handler meget om de forhold, det moderne menneske har eller netop ikke har til sine medmennesker. Overalt føler man beklemtheden, og alle ønsker dybest set at få lov til at passe dem selv. At både mor og søn er pinligt berørte, da han er nødt til at give hende et bad; at ingen ved, hvad de skal gøre ved et trafikuheld - det kan de fleste nok nikke genkendende til. Men der er også mere hverdagsagtige situationer, hvor ægteskab er i krise, og hvor det mest ærlige og holdbare forhold er ægtemandens med sin prostituerede gennem mange år - ikke mindre rutinepræget end med konen.

Bogen tegner et temmeligt negativt billede af København, som for øvrigt lige så vel kan projiceres på resten af verden. Det må være op til den enkelte, om man er enig eller ej. Historierne er korte og hurtigt læste, og selvom de måske ikke er epokegørende, er de fine til en kort ventetid hos tandlægen eller til en togtur.

Køb eller bestil bogen hos bog&idee