More news

 
Literature
Det glemte folk

Find old news:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det glemte folk
Mon 30 Aug 2004

Fanger der ydmyges på Guantanamo. Bomber der sårer irakiske civile. Ofre fra et jordskælv i Tyrkiet. Stærke billeder der har mejslet sig ind på vores nethinder derhjemme i sofaen i den allerbedste tv-sendetid. Men hvad med de billeder vi ikke ser? Hvor er medfølelsen for de lidende og undertrykte folkeslag rundt om i verden, der ikke nyder mediernes sensationsdækning? Mens krigen var i fuld gang i Irak, tog forfatter og journalist Carsten Jensen til Burmas grænseland for at fortælle historien om et glemt folk, Karen-folket.

Wake-up call til Tornerose
Carsten Jensens tankevækkende bog Det glemte folk - en rejse i Burmas grænseland om Karen-folket, der anses for værende hjertet af den burmesiske modstandsbevægelse, er en tiltrængt wake-up call til en verden, der i den grad er dikteret af 'frygten for terror' og i forbifarten helt glemmer andre vigtige konflikter som karenernes. I mere end et halvt århundrede har Karen-folket kæmpet mod skiftende burmesiske regimer for deres ret til jord, til et livsgrundlag og til en værdig fremtid. Uden nogensinde at have vundet deres sag kæmper de stædigt videre i dag ude fra junglen, mens de til stadighed svækkes af et liv i flygtningelejr eller på evig flugt.

For tyve år siden da Carsten Jensen besøgte Burma for første gang, befandt han sig efter eget udsagn i en falsk Tornerosedøs, der efterlod ham med et fortryllende men meget forvrænget billede af Burma. Dengang så han et charmerende land med åndelige buddhistiske værdier endnu uspoleret af vestens grimme og altfortærende kapitalisme. I Tornerosedøsen glemte han at se beviserne på et brutalt militærregime og et undertrykt folk. Da Carsten Jensen knap 20 år senere i 2003 så fik muligheden for at genopdage Burma med nye og mere vise øjne, greb han chancen. Nu havde han muligheden for ikke kun at omskrive sig egen Tornerosehistorie om Burma men også ændre på omverdenens ligegyldighed til Karen-folkets historie.

Duoen Jensen og Laahne
Med på sin samvittighedsmission til junglen og Karen-folket har Carsten Jensen fået følgeskab af den norske fotograf Elmer Laahne. Elmer Laahnes helt fantastiske portrætter og landskabsbilleder, der ledsager Carsten Jensens ord fra start til slut, udgør mindst halvdelen af det helhedsindtryk, man efterlades med af Karen-folket og deres historie. Sammen giver duoen et på en gang gribende, stærkt og værdigt portræt af livet som karen, som det ser ud fra en flygtningelejr som en træningslejr i junglen for nogle af verdens mest garvede guerillasoldater.

Lærdom på en appetitlig måde
Det er ikke til at komme ud over den sympatiske sag om at give stemmer - og billeder - til et glemt folk, der ligger til grund for Carsten Jensens bog. Men hans sag bliver ikke tabt i forenkling og dramatik, da man får den meget vigtige forhistorie med, som Karen-folkets skæbne bygger på lige fra deres politiske standpunkter til deres mange myter. Samtidig er han ikke bleg for at spørge kritisk ind til deres ideologier og metoder. Men selvom man som læser fodres med værdifuld lærdom, glemmer man med Carsten Jensens fængende, personlige og næsten roman-agtige fortællestil, at det ikke er fiktion, man læser. Til gengæld lader de fremragende illustrationer dig ikke et sekund glemme alvoren og virkeligheden bag historien. Som helhed bliver læseoplevelsen til en perfekt balancegang mellem alvorlig viden og medrivende læsning. Måske bliver jeg som læser fortryllet af Carsten Jensens ord og Elmer Laahnes billeder, fanget i min egen idealistiske Tornerosedøs. Men den risiko er jeg villig til at løbe for til gengæld at gøre en glemt konflikt synlig.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Carsten Jensen: Det glemte folk - en rejse i Burmas grænseland
Forlag: Aschehoug
Sider: 185
Udgivelsesdato: 03.05.2004
ISBN: 87-11-23074-6