More news

 
Literature
Steno

Find old news:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Steno
Tues 24 Jan. 2006

Der skulle en amerikaner til at skrive biografien om anatomen, geologen, præsten og ikke mindst helgenen Niels Stensen, der i sin samtid gjorde opdagelser på linje med Gallileo og Kopernikus. Han vendte verden på hovedet ved at give en saglig, naturvidenskabelig forklaring på, hvorfor man kunne finde muslingeskaller i bjergene. Og dermed var syndfloden som naturkatastrofe delvist tilbagevist.

Det allerførste, som slår læseren af Alan Cutlers omhyggelige biografi, er kompositionen med små indledende strofer af så forskelligartede værker som Jobs Bog fra Gamle Testamente, Ovids Metamorfoser og Johannes Keplers Harmonices Mundi. Det er feminint, ja, nogle vil sige underholdende og med plads til at få en lunge luft mellem de videnskabshistoriske kapitler.

Fra begyndelse til slut er formålet at beskrive Niels Stensen (1638-1686) - kaldet Steno som diminutiv af det latinske akademikernavn Nicolai Stenonis - som grundlæggeren af geologien.

Niels Stensen indledte sin akademiske karriere som læge, og allerede da han var i begyndelsen af 20'erne, tiltrak hans dissektioner et stort, fagligt publikum, der nød hans fingersnilde og skarpe iagttagelser. Fra anatomien kastede han sig altså over jordens 'krop' og fik retmæssigt tolket aflejringer i jorden som levn fra en fortid på havets bund. Derfor forbindes Steno først og fremmest med datidens revolutionerende betragtninger over, hvorfor der kan findes muslingeskaller i bjerge. Et fænomen, den katolske kirke betragtede som værende skabt af syndfloden.

Paradoksalt nok befandt Steno sig selv med et ben i hver lejer, og trods de store, naturvidenskabelige opdagelser, endte han sit liv som katolsk missionær og titulær biskop (dog uden et egentligt stift) og døde som 48-årige i det tøj, han gik og stod i. 302 år efter sin død - i 1988 - blev han saligkåret af paven og således gjort til katolsk helgen.

Cutlers 'Steno' er en vigtig, men ikke uundværlig bog, oversat med tæft af Werner Svendsen. Den kan læses af interesse for naturvidenskaben, men også som et stykke europæisk udviklingshistorie, hvormed aktualiteten hæves væsentligt. For hvad bliver mon det næste i vor tid?

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Alan Cutler: Steno
Oversættelse: Werner Svendsen
Forlag: Gyldendals Forlag
Sider: 255
Udgivelsesdato: 11.01.2006
ISBN: 87-02-03578-2