More news

 
Literature
Verden som landskab

Find old news:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Verden som landskab
Wed 28 Jun 2006

Nordisk landskabsmaleri 1840-1910.

Et storstilet, fællesnordisk samarbejde mellem Statens Museum for Kunst og nationalgallerierne i Helsinki, Stockholm og Oslo har resulteret i en meget omfattende kunsthistoriebog om det nordiske landskabsmaleri. Den ledsages af en stor vandreudstilling, som vises på Statens Museum for Kunst i efteråret 2007. Kunstværkerne præsenteres begge steder under fem overordnede temaer, der samtidigt afspejler landskabsmaleriets kronologiske udvikling: "Det nordisk sublime", "Tæt på naturen", "I det fri", "Det evokative landskab" og "Det indre landskab".

Bogen udforsker gennem en række artikler de nordiske maleres vekslende forhold til naturen. I 1840'erne kredser malerierne om det sublime med enorme, takkede bjerglandskaber, der fremkalder en blanding af nydelse og skræk hos tilskueren. Denne heroiske naturfortolkning bliver afløst af det mere realistiske naturstudie, der når sit højdepunkt i den danske guldalder 1815-1850. Tendensen forstærkes, da naturalismen ret sent når Norden med sin programmatiske objektivitet og fremhæver friluftsmaleriet - en krævende kunstform, hvor kunstneren generes af alt fra dårligt vejr til myg og hvor det skiftende dagslys udgør en stor udfordring i kompositionen. Det varer dog ikke længe, før denne i 1890'erne bliver afløst af den subjektive og stemningsladede symbolismes indadvendte sjælelandskaber.

Bogen er bygget op med et kapitel for hvert af udstillingens temaer, med kyndig, billedkrydret tekst, direkte efterfulgt af de relevante malerier, hvorved tekst og billeder bliver til en integreret helhed. Artiklerne befinder sig på et højt niveau; f.eks. præsenterer Magne Malmanger i bogens mest fascinerende tekst læseren for en lille filosofihistorisk gennemgang af "det sublime" i et forsøg på at afklare begrebet, vel at mærke uden at bliver for teoretisk eller højtstuderet, før han demonstrerer, hvorledes de nordiske kunstere forholdt sig til det sublime.

Det er dog billederne, der er bogens store force. Hvis man troede, landskabsmalerier ikke var spændende, så har man formentlig bare ikke beskæftiget sig nok med dem; men det roder Verden som Landskab bod på. Den diversitet, den fremviser på et så snævert geografisk og historisk område, er intet mindre end imponerende, fra en drømmende elverdans over brusende vandfald til dunkle skove i værker af bl.a. J.C. Dahl, Christen Købke, Peder Balke, Carl Larsson, Akseli Gallen-Kallela, Vilhelm Hammershøi og Edvard Munch. En lille overraskelse byder bogen også på, nemlig et par landskabmalerier af den svenske dramatiker og amatørmaler August Strindberg.

Det er på alle måder en lækker bog, fyldt med vidunderlige gengivelser på et højt niveau. Opbygningen er logisk, og udover de nævnte artikler finder man også nogle udførlige værktekster, hvor man kan læse om det enkelte maleris tilblivelse, efterfulgt af små kunstnerbiografier. Bogen Verden som Landskab kan ikke andet end at vække de højeste forventninger til udstillingen, som kommer til København i efteråret 2007.

Verden som landskab - Nordisk landskabsmaleri 1840-1910.
Hovedredaktion: Statens Museum for Kunst
Sider: 312
ISBN: 87-90096-65-7
Pris: 299 kr. Kan købes i museets boghandel.
Udgives på dansk, finsk, norsk, svensk og engelsk.

Udstillingen bliver vist på de nordiske nationalgallerier og på The Minneapolis Institute of Arts i følgende perioder:

Ateneum, Helsinki
21. april - 27. august 2006

Nationalmuseum, Stockholm
30. september 2006 - 14. januar 2007

Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Oslo
15. februar - 20. maj 2007

The Minneapolis Institute of Arts
23. juni - 2. september 2007

Statens Museum for Kunst
6. oktober 2007 - 20. januar 2008