|
Det er på flere måder end den åbenlyse en tragisk historie, når Lone Mikkelsen i "Ragnhilds saga" skildrer en kvindes sidste færd. Skildringen af overgangen til den kristne tro og tabet af tidligere tiders religion, og den splittelse dette skaber blandt familier, giver romanen en overordnet sørgmodig stemning.
Ragnhilds saga fortælles af Ragnhild, der forsøger at sætte orden i sit liv og sin rolle i verden, inden hun dør. Hendes tanker er sommetider en flydende strøm af ideer og minder, som fortæller om forfædrene, om husbonden Frejlif, der faldt i krig, om kvinders vilkår i den senere ende af vikingetiden, om sønner der rejser bort, om døtres svig og venners bedrag.
Et af romanens gennemgående temaer er historiske overgange og kulturskel. Pjaltemunken Kristoffers første besøg på Ragnhilds gård sætter gang i en række begivenheder, der langsomt splitter hendes familie ad. Sønnen Tormod bekender sig efter noget tid til troen på Hvidekrist og kalder Ragnhilds traditioner for overtro. Han anser katte, som han før var glad for, som djævelens hjælpere og fornægter sin hjemvendte bror, fordi en af hans handlinger anses for at være en synd ifølge kristen tro. Imens er Ragnhild efterhånden den eneste tilbage i bygden, der ikke tror på Hvidekrist og som nægter at opgive de gamle skikke. Mikkelsen skildrer Ragnhilds skæbne som noget uundgåeligt, men vemodigt og ofte rørende tragisk.
Ragnhilds saga foregår i Danmark omkring år 1000 og fremefter, hvor danernes togter til andre lande er begyndt at blive permanente bosættelser og erobringer. Som de fleste historiske romaner er Ragnhilds saga ren fiktion, men med klare rødder i historiske begivenheder.
Lone Mikkelsen har begået en fin roman, der virker realistisk og gør historien levende og spændende. Fokus i romanen er dog helt klart på Ragnhilds personlige historie, men Svend Tveskægs tid som konge og hans senere død og Knud den Stores tid i og togter til England indgår, og Ragnhilds liv sættes dermed i et større perspektiv.
Ragnhilds fortælling er fortalt i brudstykker og nogle gange ikke helt sammenhængende afsnit, der illustrerer fortællerens besvær med at genkalde de ofte smertefulde minder. Indimellem fortælles der, så man tydeligt kan fornemme inspirationen fra de gamle islandske sagaer. Det gælder f.eks. sønnen Sigurds meget nøgterne beretning om sin tid i krig i England. Men overordnet set er Mikkelsens roman en meget smukt skrevet historie, der kan ses som en allegori på nutidens begivenheder og kulturelle udvekslinger.
Køb eller bestil bogen på saxo.com
Lone Mikkelsen: Ragnhilds saga
Samleren, 206 sider
ISBN: 978-87-638-1390-7