Flere nyheder

 
Litteratur
Mysteriet på Blågårds Plads

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mysteriet på Blågårds Plads
Fre. 23. mar. 2012

Debutanten Jytte Fromberg Carlsens "Mysteriets på Blågårds Plads" er en bog der er svær at placere genremæssigt. Historien udspiller sig hovedsageligt på 1950'ernes Nørrebro i København, nærmere bestemt området omkring Blågårds Plads, fra tiden før verden gik af lave.

Det overordnede plot har udgangspunkt i en international forbryderbandes planer om at stjæle en hemmelig skat, der efter sigende skulle være placeret i hvælvingerne under en bank i København. Forbryderne har dog været ubetænksomme nok til at skrive planen ned i en kuvert, som på mystisk vis forsvinder fra dem, og ender i hænderne på en ældre kvinde bosat ved Blågårds Plads.

Dene hændelse skaber en del forviklinger for både hende og en række andre personager bosat i området. Dette plot træder dog oftest kraftigt tilbage til fordel for en lang række anekdotiske fortællinger om Jytte Carlsens store persongalleri fra Blågårds Plads og omegn, samt en række sidehistorier om bl.a. et officielt besøg af en Sydafrikansk Zulukonge i Danmark, og nogle nonner fra den katolske skole på Nørrebrogade.

Resultatet er en meget opsplittet, kort roman på 144 sider, der giver indtryk af, at Jytte Carlsens hovedinteresse har været at skildre nogle personager, hun kender fra virkelighedens Nørrebro i 1950‘erne, (som hun efter sigende skulle have været bosat på i en periode), i stedet for at skrive en stramt komponeret spændingsroman.

Manglen på en konkret hovedperson gør det også svært som læser at følge med, især når man på hver side bliver introduceret for nye figurer, som man kæmper med at huske navnene på, når de bliver refereret til senere i historien.

Desuden kunne romanen have foregået et hvilket som helst sted i Danmark, da man i romanen får indtryk af Nørrebro som et ufarligt provinssmørhul, i modsætning til det grænsende til det ubeboelige slumkvarter det reelt var i den periode, og i mange årtier fremefter. Denne anmelder - som også er født på Nørrebro - savner en broget karakter romanen, der kunne formidle bydelens helt særlige stemning og oprindelige arbejderkultur, som Nørrebro repræsenterede i romanens samtid.

Resultatet er en roman med gode intentioner, men med en forvirrende fortælleform, som veksler mellem at føles som en læselet-bog for børn og unge med et halvsvært voksensprog og referencer og udtryk, som det unge segment kunne have besvær med at forstå. Jeg ved endnu ikke om bogen er henvendt til børn eller til voksne efter endt læsning, og forvirringen bliver ikke bedre af, at bogen er illustreret løbende med tegninger i en naiv stilart.

Jytte Clausen og forlaget Siesta fortjener en hånd for forsøget med at udgive en roman om en tid og et sted, der bliver repræsenteret alt for sjældent på et dansk bogmarked, der er mættet med romaner om parforhold og den moderne middelklasses genvordigheder, men Mysteriet på Blågårds Plads kunne have brugt noget mere finpudsning inden den kom i trykken.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Jytte Fromberg Carlsen: Mysteriet på Blågårds Plads
Siesta, 144 sider
ISBN: 8792539777