|
Tilbage til 30'erne er nyeste bind i Ove Dahls populære danmarkshistoriske serie. Ligesom sine forgængere er det en fornøjelig blanding af digte, reklamer, tøj og legetøj fra perioden, krydret med pudsig trivialviden og en masse flotte billeder.
Den 29. oktober 1929 krakker børsen på Wall Street. Året efter slår krisen igennem herhjemme. I 1933 er mere end 40 % af de organiserede arbejdere uden arbejde, og når den arbejdsløse til sidst er henvist til fattighjælp, er det ikke kun stoltheden men også borgerrettigheder, der må gives afkald på, eksempelvis stemmeretten. Dette er de barske realiteter i begyndelsen af 30'erne, og det sætter sit præg både i husholdningen og garderoben, hvor intet må gå til spilde.
Tilbage til 30'erne er på den måde nærmest sørgelig aktuel, men Ove Dahls tidsskildring viser også, hvor meget kreativitet, der også kan komme ud af perioder med trange kår. Det meste legetøj er håndlavet, og børnene bytter flittigt frimærker, autografer og billeder fra Rich's æsker (kaffeerstatning) med hinanden.
Samtidig fremstår 30'erne dog også som et teknikbegejstret årti, der udfordrer traditioner og ideologier, skifter klunkestilen ud med funktionalismen, og udfordrer folkemoralen med seksualundervisning og smudslitteratur.
Selvom man som en nutidslæser kan nikke genkendende til mange af datidens tanker, er der også eksempler, der tydeligt viser forskellen fra vores tid. Tandbørsten er for eksempel stadig en ret nymodens ting, og det er ikke ualmindeligt at få et sæt kunstige tænder i konfirmationsgave. Hygiejnen er i det hele taget lidt alternativ: Normen er et ugentligt bad (eller etagevask), og ellers bruges parfume til at overdøve kropslugten - omend det er en hårfin balance, for "Duftende Mandfolk er en Vederstyggelighed."
Tilbage til 30'erne er inddelt i 13 afsnit, der hver behandler et tematisk udsnit af livet i 1930'erne. Afsnittene indledes med en kort introtekst, som følges op med fotografier, avisudklip, plakater og meget andet godt fra dengang. Selvom der nok er tænkt over rækkefølgen af kapitlerne, hænger de dog ikke mere sammen indbyrdes, end at man sagtens kan bladre gennem bogen og slå ned, hvor man lige har lyst - og det er nok det, de fleste vil gøre, snarere end at læse den fra ende til anden. En af bogens styrker er netop billedsiden, og den tigger nærmest om, at blive bladret igennem først, for at man så senere vender tilbage og læser selve teksten.
Det gør som sådan ikke noget. Det er nemlig de mange små, fine detaljer, som tilsammen tegner et billede af 1930'erne. F.eks. jobannoncerne, der præges af en forkærlighed for landmandsdøtre, mens det i kontaktannoncer som Hjerte-Pusle henholdsvis er høje mænd og små, pæne piger, der eftertragtes. Især en gæv sømand insisterer på, at pigen ikke må være højere end 150 cm. Selvom citaterne i bogen naturligvis er nøje udvalgte og ikke nødvendigvis fortæller hele sandheden om deres samtid, så fremmaner de dog et pudsigt og charmerende tidsbillede.
Og Tilbage til 30'erne er da heller ikke en historiebog i gængs forstand, men den giver på let og underholdende vis et indblik i et modsætningsfyldt årti, som 2010'erne har mere tilfælles med, end man måske umiddelbart skulle tro.
Ove Dahl: Tilbage til 30'erne. Alle de ting, du har glemt, du kan huske
Gyldendal, 208 sider
ISBN: 978-870212737-9