Flere nyheder

 
Litteratur
Aber dabei

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Aber dabei
Tir. 9. apr. 2013

Butschkow høstede stående klapsalver fra den brede skare af anmeldere og litteraturelskere i 2009, da hun udkom med sin delvist selvbiografiske roman "Apropos Opa", der blev nomineret til DR's Romanpris samme år. Nu er hun aktuel med romanen "Aber dabei", som bringer flere af de samme temaer og følelser i spil som forløberen - men ikke alle er lige begejstrede.

Julia Butschkow er uddannet fra forfatterskolen i 2001, men debuterede som forfatter allerede i 1997 med digtsamlingen Lykkekomplex. I gennembrudsromanen Apropos Opa tog hun modigt udgangspunkt i sin egen livshistorie, som generationsfølger til en tysk farfar, der udover at være hendes blodsbeslægtede og nærtstående familiemedlem også var overbevist nazist, obersturmbannführer i Hitlers Tyskland og medvirkende til udryddelsen af hundredevis af polske jøder.

Aber dabei er en såkaldt kollektivroman, som hele tiden skifter perspektiv mellem syv personer og deres ståsted i tilværelsen. Personerne har det til fælles, at de er knyttet til en psykiatrisk afdeling i København. Afdelingens overlæge Jens Martin bliver det centrale omdrejningspunkt i romanen, idet hvert kapitel fortælles af en person, som på den ene eller anden måde spiller en rolle i hans liv.

Romanens jeg-fortæller er en yngre kvindelig forfatter med tyske aner og flere romaner bag sig. Allerede her får man færden af, at Aber dabei fører tråden videre fra Apropos Opa ved at tage afsæt i, hvad der måske - måske ikke - er Julia Butschkows egen virkelighed. Jeg-fortælleren i Aber dabei er indlagt på den psykiatriske afdeling, og den direkte årsag til hendes indlæggelse er helt parallel med historien i Apropos Opa; den ubehagelige konfrontation med hendes bedstefars andel i jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig har slået hende ud af kurs. Hun plages af tvangstanker og en galoperende spiseforstyrrelse. Hver gang hun tænker på mad, overmandes hun af forfærdelige billeder af udsultede jøder i kz-lejre, som har brændemærket hendes nethinde. Den indædte skyldfølelse dræber hendes appetit. Dræber hende selv. Langsomt.

En anden af romanenes nøglepersoner er den unge, attraktive forfatterspire Maria, der er ramt af en skriveblokade og føler sig håbløst uduelig. Psykiatrien er et helle for hende, hvor hun kan parkere skrivepresset og lade dagene gå for en stund. Hun forfører Jens Martin. Ikke fordi han er hendes livs kærlighed. Men fordi hun kan. Den affære præger Ingrid, Jens Martins forsømte kone, som læseren også følger tæt igennem romanen. Jens Martin selv får man kun indblik i via de andre. Alligevel træder hans karakter tydeligt frem, og det er interessant, hvad de forskellige personer lægger vægt på alt efter deres relation til overlægen. For Maria er han en stakkels, midtvejskriseramt mand i et slidt hylster. For jeg-fortælleren er Jens Martin en solid klippe. En redningsplanke. For hustruen Ingrid er han fraværende og uopmærksom.

Andre anmeldere har givet romanen en temmelig hård medfart. I Smagsdommerne på DR kritiserer panelet bl.a. romanen for sin brug af autofiktion (sammenblandingen mellem fiktion og virkelighed). Derudover går kritikken på, at psykiateren Jens Martins karakter er urealistisk og karikeret. Begge pointer er relevante, og smagsdommerne har belæg for deres kritik, men når det er sagt, gjorde romanen unægteligt et stort indtryk, som har hængt ved hos undertegnede længe efter endt læsning.

Hverken det semiselvbiografiske, der præger romanen, eller kendskabet til Julia Butschkows første roman er dog afgørende for forståelsen af Aber Dabei. Men den viden - at der er vævet en tråd af virkelighed ind i fortællingen - kan tilføje en ekstra dimension til læseoplevelsen. Der er en dybere indsigt og råhed til stede, som gør indtryk. Om hele personregisteret fungerer lige godt er diskutabelt, men romanen satte tanker i gang. Dét er en sjælden kvalitet i sig selv, også på trods af smagsdommernes "aber dabei'er".

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Julia Butschkow: Aber dabei
Samleren, 184 sider
ISBN: 978-87-638-2565-8