|
Lever bind to op til første del af Tom Buk-Swientys biografi om Kaptajn Dinesen? Det var en fantastik gribende historie om et menneske, der oplevede store eventyr, der satte sig dybe menneskelige spor. Bag første bind lå et imponerende stykke researcharbejde og efterfølgende et blændende forfatterarbejde, der bragte Kaptajn Dinesen til live igen. Bind 2 ligger helt i denne tråd, men på andre præmisser. Det er nu en ældre og mere plaget mand, vi skal følge hans tid ud.
Wilhelm Dinesen er ganske vist far til Karen Blixen, men det er i bund og grund lidt af et tilfælde, og det bliver der på ingen måde dvælet ved. Biografien handler fuldt ud om Wilhelm Dinesen, så bøgerne skal ikke læses for at lære meget nyt om hende. De skal læses, fordi de helt eminent beskriver et usædvanligt spændende menneske, der havde et helt ekstraordinært liv.
I første bind møder vi en ung og levende mand, der har en indre ild. Han stammer fra et herregårdmiljø med faderen som den altoverskyggende patriark. Som næstældste søn står han ikke til at få godset, så en officerskarriere er det helt naturlige skridt. Det bringer ham som helt ung gennem krigen i 1864; et nederlag, der sidder så dybt, at han efterfølgende melder sig til den franske hær under den fransk-tyske krig. Derefter havner han ved et tilfælde i Paris under Pariserkommunen og oplever på tætteste hold dens blodige undergang.
Første bind var en fantastisk, detaljeret og levende fortælling - både om Wilhelm Dinesen, men samtidig en forrygende beskrivelse af den verdenshistorie, han oplevede. Med anden del griber Tom Buk-Swienty direkte fat, hvor han slap, og beretter om Dinesens rejse til den amerikanske vildmark, hvor han dybt inde i Wisconsins skove søgte tilflugt for sine begyndende indre dæmoner. Vi hører om hans efterfølgende rejse til Tyrkiet for at deltage i den russisk-tyrkiske krig, og hvordan han møder sin tilkommende Ingeborg og stifter familie og prøver at leve et liv, som lever op til de normer, han er født ind i, for så til sidst at gøre en ende på det hele.
Fortællingen er først og fremmest beskrivende, men også med citater fra en lang række breve både til og fra Wilhelm Dinesen, men også sendt i kredsen af de mennesker, som fletter sig ind i hans liv. Det fungerer rigtigt god, historien bliver levende, men der er dog vise dele af bogen, hvor brevrefereringen tager overhånd, og fortællingen taber momentum og bliver lidt tung. Den kommer dog igen hver gang.
Bind et var næsten en eventyrlig fortælling; det lægger andet bind også ud med, men efterhånden som historien skrider frem, falmer eventyret. Vi ser nu tydeligt en mand, som er plaget af sine oplevelser på slagmarken, og som ikke kan finde ro, men som alligevel prøver ved at etablere et fast liv med familiemæssige rammer, politik og som aktiv forfatter. Bind to er af samme høje kvalitet som første bind, men slutningen på Wilhelm Dinesen liv er kendt, så gennem fortællingen nærmer vi os det uafvendelige, og dramaerne bliver mere og mere personlige og tragiske, mens verdenshistorien, der var scenen i første bind og starten af andet bind, forsvinder ud af fortællingen. Wilhelm Dinesens liv er bare ikke helt så dramatisk, mens det lakker mod enden.
Det kan ikke være anderledes, men det gør, at læseoplevelsen ikke er helt så stor som med første bind. Til døden os skiller er dog stadig en fantastik bog, der får topkarakter for den levende fortælling og det særdeles grundige arbejde, der ligger bag.
Tom Buk-Swienty: Kaptajn Dinesen 2, Til døden os skiller
Gyldendal, 500 sider
ISBN: 9788702148725