Nammenam! Videnskabsjournalistik på bogform. Det er jo som at modtage 24 eksemplarer af Weekendavisen på en og samme dag. Eller se Lone Franks "Genetic Me" om og om igen en hel weekend. Læs bogen og bliv klogere på dig selv, på din familie eller din kollega.
Der er både gode og dårlige nyheder i den overmåde interessante skrivelse Sådan tackler du modgang - hemmeligheden bag psykisk modstandskraft. Den gode nyhed er, at psykisk modstandskraft kan læres, også sent i livet. Den dårlige nyhed er, at opøvelsen af denne modstandskraft, som på moderne dansk låner fra angelsaksisk med begrebet resiliens, er betinget af arv, miljø og intellekt.
Men hvad taler vi egentlig om her? Jo, den dér usynlige, magiske kraft, der synes at lade nogle mennesker styre sig fri af stress og en negativ præstationsspiral, mens andre går til grunde under presset fra det nutidige, hårde liv. Det handler grundlæggende om, hvordan vi håndterer vores skæbne og oplever "et problem": er man offer for omstændighederne eller herre over egen skæbne? Er et problem en udfordring eller en opfordring?
Arv og miljø tegner sig for en lige stor grad af indflydelse på de fem personlighedsdimensioner, der diskuteres i bogen: åbenhed over for nyt, omgængelighed, samvittighed, evnen til begejstring og følelsesmæssig stabilitet. For individer, der har været belastet i deres barndomsmiljø, beskriver bogen med solidt fodfæste i videnskabelige undersøgelser, hvordan åbne og tillidsfulde børn i stedet for et sæt kærlige forældre kan finde andre, voksne støttepersoner, som sikrer dem tilstrækkelig tro på sig selv til, at de udvikler en vis grad af psykisk modstandskraft. Og så hamrer bogen fast med syvtommersøm, at institutionsbørn klarer sig bedst senere i livet, fordi de har været placeret i mere "stimulerende" miljøer end børn af hjemmegående forældre.
Udfordringer avler altså styrke, forudsat at den genetiske pulje kan holde til mosten. Hér er intelligens en uundgåelig del af en positiv, genetisk pulje; og der skal ikke nødvendigvis en teoretisk fysikerforskerhjerne til at hjælpe ens modstandskraft på vej, men blot evnen til at gennemskue sin situation, udtænke alternativer og udføre en plan i praksis.
Heldigvis leverer bogen også en essentiel opskrift på, hvordan man som forælder kan inducere modstandskraft i sine børn. Det korte råd er, at resiliens er som en muskel, der skal trænes, og modstandsdygtig workout består primært af autoritative forældre, der ikke pakker deres børn ind i vat, men byder på tillid og udfordringer.
For den voksne, der måtte ønske sig at rette op på sin psykiske tilstand, angives en række veje, hvoraf de mest brugbare måske er at være sammen med mennesker, man holder af, at acceptere forandring, håndtere sine kriser og få det bedste ud af dem samt forsøge at gøre så meget godt for sig selv som muligt.
Christina Berndt (red.): Sådan tackler du modgang - Hemmeligheden bag psykisk modstandskraft
Gads Forlag, 249 sider
ISBN: 978-87-12-05012-4