Flere nyheder

 
Film
Blackhat

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Blackhat
Tor. 15. jan. 2015


(Foto: UPI Media)

Hårdkogt hacker-thriller placerer igen Michael Mann blandt de bedste Hollywood-instruktører.

En af de mest indflydelsesrige amerikanske filmskabere i nyere tid, Michael Mann, har siden gennembruddet som producer med 80'er tv-serien Miami-patruljen været indbegrebet af stiliseret neo noir. Senere hen har Mann mest begået sig som instruktør, med bl.a. Heat på samvittigheden. Manns perfektionisme som kompromis-håndværker, med en sædvanligvis stor forkærlighed for den kriminelle underverden, har altid været på et højt niveau. Dog har det knebet med en virkelig god film siden The Insider fra 1999. Seneste skud på stammen, Blackhat, beviser imidlertid, at den 71-årige veteran stadig kan begå sig i den absolutte Hollywood-elite.

Da et atomkraftværk i Hongkong næsten nedsmelter, samt priser på varebørsen på Wall Street pludseligt bliver sat kunstigt i vejret, går sandheden hurtigt op for både de kinesiske og amerikanske myndigheder: De er blevet udsat for grov hacking. Dette fører til et umage samarbejde mellem efterretningstjenester fra de to supermagter. Kravet fra det kinesiske cyber-forsvar er, at den fængslede tophacker, Nicholas Hathaway (Chris Hemsworth), bliver løsladt for at være del af et internationalt hold af agenter. Det viser sig, at Hathaway & Co står over for cyber-terrorister, hvis motiver ikke er helt klare.

Komplekse dobbeltspil, hårdkogte antihelte og medrivende action. Michael Manns karakteristiske æstetik har ikke ændret sig synderligt siden Thief fra 1981. Det til trods imponerer den rutinerede instruktør med en høj filmteknisk kvalitet og intensitet, en lang række yngre instruktører kunne tage endnu mere ved lære af, end det allerede er tilfældet.

Natten i storbyen har altid været et af Manns varemærker. Kontrasten mellem ugennemskueligt mørke og skingre neonreklamer er samtidig en fremstilling af den evige kamp mellem kriminalitet og myndighederne. Intet er enten eller, mennesker er komplekse og sammensatte, drevet af dobbelttydige motiver. Præcis som Hathaway og agenterne. For hvad præcis ønsker den udspekulerede hacker - og hvor langt har han tænkt sig at gå, for at opnå dét?

Chris Hemsworth fremstår som et underligt valg som genial superhacker, der slår på tæven, omend det er forfriskende at se den gæve australier som andet end Thor. Og Blackhat byder egentlig ikke på de store overvejelser omkring cyber-kriminalitet. Hacking er blot et motiv for at afstemme en traditionel Michael Mann fortælling i moderne lovbrydende rammer. Originalt eller ej, så fungerer filmen suverænt som episk actionthriller. Old school actionsekvenser, forrygende dialog krydret med skæv humoristisk sans og ikke mindst behændig sammensmeltning af knivskarp klipning og eminent kameraarbejde.

Blackhat

Se spilletider
Se filminfo