Flere nyheder

 
Litteratur
Bogen om Fadervor

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bogen om Fadervor
Fre. 12. dec. 2003

I julen tager mange danskere i kirke; men hvad er det egentlig, vi mumler med på, når Fadervor reciteres? Der er skrevet overraskende lidt om kristen-dommens vigtigste bøn; men det laver Biskop Søren Lodberg Hvas om på i "Bogen om Fadervor", der udkom 17.11. 2003 med flotte illustrationer af Esben Hanefeldt Kristensen.

Ikke kun til bibelfanatikere
Bogen om Fadervor er udgivet af Det Danske Bibelforlag, og henvender sig naturligvis i høj grad til kristne læsere. Den er oplagt til arbejdsbog i studiekredse og til undervisning i kristen bøn; men den byder også på interessante pointer til enhver læser med kultur-/idehistorisk interesse etc. Det er jo ikke til at komme udenom, hvilken enorm rolle kristendommen har spillet for dansk kulturliv, og indenfor kristendommen er fadervoret den vigtigste, mest udbredte enkeltbøn. Bogen debatterer ikke Guds eksistens, den tages for givet, men der er alligevel uventede tankespil:

For eksempel hedder det jo FADER-vor; men Lodberg Hvas mener ikke, at ordet far er "låst fast i et autoritært patriarkalsk kønsrolle-mønster" - det er snarere et billedord. Det har simpelthen været nærliggende for Jesus at kalde den tryghed, kærlighed og omsorg, der kendetegner hans billede af den barmhjertige gud for "far".

Fra Luther til Grundtvig
Vi føres gennem en lille bibellæsningshistorie med Martin Luther, der beskæftigede sig med Fadervor i sin Lille Katekismus fra 1519 for at gøre den mere tilgængelig - "Fadervor udlagt for jævne lægfolk", som han kalder det. Her drejer bøn sig ikke om opfyldelse af personlige ønsker men om at lade Gud få opfyldt sin vilje i vort liv. Bagefter skitseres Grundtvigs fortolkning af fadervor, som det hvori vi bliver eet med Kristus.

Det er vigtigt for Lodberg Hvas at understrege forskellen mellem det poetiske/religiøse og det videnskabelige sprog - for hvis man ikke skelner mellem dem, riskikerer man at misforstå hele biblen. Skabelsesberetningen skal ikke læses som et reelt udsagn om, hvordan alt blev til, men en forkyndelse af skabelsens under.

Og led os ikke i fristelse
Lodberg Hvas inddeler Fadervor i 7 bønner, foruden den indledende tiltale og den afsluttende lovprisning. De første tre bønner handler om ønsket om at guds virkelighed måtte bryde igennem til vores verden, og de sidste fire afspejler vores afhængighed af Guds hjælp, men også vores livsbehov og vores forhold til hinanden.

Blandt disse bønner finder vi "Og led os ikke ind i fristelse" - et meget centralt tema i kristendommen, der kredser om Syndefaldet i det Gamle Testamente og Jesu Fristelse i ørkenen i Det Nye Testamente. Det er Jesu, der som den "anden Adam" , som Paulus kalder ham, må overvinde djævel, fristelse og død. Bemærk den fantastiske illustration, der følger med bønnen, hvor kontrasten mellem den golde ørken og Paradisets frodige have kommer til udtryk i rammen. Linierne fra slangen går over i Jesu gevandter, da han overvinder dens fristelser.

Fantastiske billeder
I det hele taget skal Esben Hanefeldt Kristensens vidunderlige illustrationer fremhæves her. Efterhånden har han slået sin position som Danmarks førende illustrator fast, hvadenten det gælder norrøne motiver som i Saxos Krønike, bibelmotiver eller eventyrlige fantasimotiver. Hans meget særprægede billeder, der ofte kendetegnes af de mange blå nuancer, er både lettere naivistiske og uhyre detaljerede. Alene billederne gør det værd at købe denne bog, der på intet tidspunkt tynges af teologiske fagudtryk, men er fyldt med stof til eftertanke - også en glimrende ide til nye eller kommende konfirmander.

Køb eller bestil bogen hos bog&idee