Flere nyheder

 
Litteratur
Filippas dragefærd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Filippas dragefærd
Tir. 18. maj 2004

Bogen "Filippas Dragefærd" af Esther Rützow er et spændende eventyr for de 11-14-årige. Hovedpersonen er den fornuftige Filippa, der slet ikke kan huske, at der er noget, der hedder eventyr, før der pludselig flyver en drage hen over hovedet på hende. Det bliver startskuddet på en lang række af farlige begivenheder.

Bragesø Stolpeby er en rigtig voksen-by, hvor alting er fornuftigt, formålstjenstligt og økonomisk. Derfor går hele byen i baglås, da Filippa en dag ser en drage - og nægter at kalde det en stork. Flere mærkelige ting sker omkring hende, bl.a. opsøges hun af drengen Stakke, der forvandler matematikbøger til glansbilleder, så byrådet beslutter foreløbig at forvise hende fra byen.

Hun giver sig derfor til at lede efter Stakke, men desværre kan hun ikke huske de eventyr, hun engang fik fortalt. Omsider finder hun ham dog på hesten Fibidor, og de drager sammen ud for at finde dragen. Vejen går gennem dværge-land, og det er farligt, da dværge og mennesker jo er gamle fjender. Men der er også andre, der er på jagt efter dragen, så det gælder om at nå frem i tide.

Filippas Dragefærd er en meget spændende bog, der hurtigt hensætter læseren i en eventyr-stemning. Det bliver aldrig helt klart, hvorfor Filippa og Stakke prøver at nå frem til dragen, eller hvad de har tænkt sig at gøre, når de når frem, og derfor har man lidt svært ved at forstå, hvorfor de udsætter sig for så mange farer for den. Det gør dog ikke så meget, da dragen det meste af bogen blot står som et fjernt mål, mens det interessante undervejs netop er alt det, der sker undervejs.

Det lykkes naturligvis ikke helt at undgå kontakt med dværgene, og dette folkefærd bliver vist frem på godt og ondt. Samtidigt understreges det, at menneskene på ingen måde er "bedre" end dværgene, men at det mest handler om, fra hvilken side, man ser sagen. Dette er med til at gøre bogen mere nuanceret end mange andre børnebøger, hvilket er ganske befriende. Spænding er der hele vejen igennem. Filippa er ikke nogen typisk helt, men hun er en gæv pige, og hun gør sit bedste. Det er svært at tro, at hun kun er 12 år gammel, når man tænker over, hvad hun alt formår, men det forstyrrer på ingen måde læsningen. Selvom hovedpersonen er en pige, fokuseres der meget lidt herpå, og bogen burde derfor også være velegnet til drenge, der sætter pris på farver, fart og fantasi.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Esther Rützou: Filippas dragefærd
Gyldendals Forlag
Sider: 208
Udgivelsesdato: 05.05.2004
ISBN 87-02-02587-6