Flere nyheder

 
Litteratur
Mord blandt malere

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mord blandt malere
Tir. 1. jun. 2004

"De flamske maleres hemmelighed" er titlen på Federico Andahazis ambitiøse bog, der begiver sig ud i mange forskellige genrer: kunsthistorie, krimi, forsmået kærlighed og alkymistiske eksperimenter. I bund og grund handler alt om den flamske maler van Manders hemmelighed: den sagnomspundne Oleum Petrosium, der giver så kraftige farver, at malerier malet hermed næsten ser levende ud.

Malernes krig
Fortællingen følger skiftevis den gamle, florentinske mester, Francesco Monterga og hans flamske rivaler, brødrene van Mander. Monterga ligger inde med de matematiske formler for perspektivet, som er van Mander-brødrene ukendt. Til gengæld er disse i stand til at fremstille fantastiske, hurtigttørrende oliefarver. Det er dog kun den ældste af brødrene, den blinde Greg, der kender hemmeligheden bag de flotteste farver, som han ikke vil afsløre for broderen Dirk.

Dirk er fuld af bitterhed over broderens hemmelighedskræmmeri, der binder ham til den triste by, Brügge, der ikke længere har fordums skær af storhed over sig. Derfor kaster han sig med ildhu ud i en krig med sin argeste fjende Monterga - en mand, han aldrig har mødt. Der er både spydigheder, spioner og mord på færde. Monterga har det på mange måder lige sådan. Han jagter forbitret de fantastiske farver, og ingen pris synes for høj for at nå dem.

Action og erotik
Da historien indledes, har man netop fundet det mishandlede lig af Montergas unge lærling, Pietro della Chiesa. Er dette mord, der snart følges op af endnu et, en del af malerkrigen? Der foregår fordækte ting hos maleren, men hvem ville gå så vidt som til at myrde malerens yngling? Mordet sætter på mange og uventede måder skub i handlingen, også i jagten på sagnfarven. Samtidigt giver det Andahazi anledning til at skildre en blodtørstig pøbels hævntogt på en måde, der får det til at krybe ned af ryggen på en.

Endnu et element, der driver handlingen fremad, er den billedskønne Fatima, der bestiller et portræt, først hos Monterga, siden hos van Mander-brødrene. Hun vækker hhv. malerglæde, kærlighed og erotiske lyster i de tre indtørrede, gamle malere, og disse passager er med til at løfte bogen op over en gængs krimi, der blot er placeret i historiske omgivelser. I modsætning hertil står de mange kunstpassager, der som regel er meget spændende, men til tider går en smule i selvsving, f.eks. med hensyn til opremsningen af de endeløse olier, der kan bruges til fremstilling af farver.

Læserfælder
Alt i alt er De flamske maleres hemmelighed en meget vellykket bog. Den historiske atmosfære beskrives levende, og de gnavne gamle malere og deres bitre skuffelser er næsten til at tage og føle på. Stilmixet undgår at blive alt for rodet, men virker tværtimod overraskende godt. Først og fremmest er det dog en meget spændende bog, hvor man ivrer om kap med malerene i deres jagt på Oleum Petrosium, føler med de udvalgte synebukke og til tider frygter for karakterernes liv og lemmer. Der er masser af handling og masser af overraskelser, og mens dette er en af romanens forcer, er det også et irritationsmoment, da forfatteren mere end en gang snyder læseren. Man ledes bevidst på et vildspor, der nok er nødvendig for plottet, men som til gengæld gør det umuligt selv at gætte med. Enkelte twist i handlingen, især det allersidste, virker også en anelse søgte og utroværdige, hvilket er lidt af et antiklimaks, når man ellers har slugt hele bogen i åndeløs spænding. Men spændende er den, og bestemt værd at kaste sig over. - Man risikerer endog at lære en lille smule om renæssancens malere imens.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Federico Andahazi: De flamske maleres hemmelighed
Gyldendals Forlag
Sider:183
Udgivelsesdato: 13.05.2004
ISBN: 87-02-02078-5