De to litterære kloder H.C. Andersen og Søren Kierkegaard danner polerne, som Villy Sørensen befinder sig i spændingsfeltet mellem. Andersen, Sørensen og Søren. Alligevel reduceres Søren til vandmærke i den lille nyudgivelse af Villy Sørensen tekster om H.C. Andersen - bogen 'Sørensen om Andersen' er en fin lille opsamling.
Vi kan lige så godt se det i øjnene: "Der var engang.." er ved at blive til lige nu i anledningen af 200-året for H.C. Andersens fødsel. Herfra og til den evighed, de næste par år kan synes, vil bøger om den store digter sandsynligvis strømme ud fra forlagene. Og hvad gør det? Ingenting - eller i bedste fald en masse. Belærer os. Viser os og underholder os.
Sørensen om Andersen tilhører første kategori. Nyligt afdøde Villy Sørensen var blandt de pionerer, der lagde afstand til den traditionsrige biografiske læsning af H.C. Andersens mange eventyr, dagbøger og romaner og nedlagde en psykologisk og psykoanalytisk læsning over teksterne. Det er der kommet mange og spidsfindige temaer ud af, og store som små slås de an i bogen, løber ud i sandet og genoptages i senere tekster, alle samlet i Sørensen om Andersen. Den er helstøbt, interessant, men ikke uundværlig, og netop det gør bogen til en lille luksus.
Guldalderens København bød på store kunstnere, og af dem var Andersen og Kierkegaard samtidige og forbigåede ikke lejligheden til at kommentere hinanden. For de holdt begge af det enkle og oprigtige. Og hér kan Villy Sørensen se sit snit til at kile sig imellem. Som efterskriftet af Torben Brostrøm - begynd gerne på disse sidste sider ved valg af gennemlæsning - noterer, er det "barnlighedens frie adgang til sprog og sanser, simpelhedens uimodståelige logik og eftertankens suveræne kombinationsevne," der forbinder de to. Begge både digtere og tænkere, og begge med Kierkegaard som identifikationsobjekt.
Sørensen om Andersen er et livligt supplement til f.eks. Jens Andersens digre biografi om sin (efter-)navnebroder, og foruden indsigten i både det 21. århundredes filosof og det 19. århundredes eventyrdigter får man lækre, små sproggodbidder. Det gælder Sørensen aforisme om Andersen - "at han ikke satte sin tids problemer under debat, med havde dem i blodet!" og bemærkningen om, at Georg Brandes tilsyneladende havde problemer med at tilgive H.C. Andersen hans lykkelige slutninger.
Fin lille opsamling af, hvad Sørensen egentlig mener om Andersen. Bogen er som minimum en søndag værdig!
Køb eller bestil bogen hos bog&idé
Villy Sørensen med efterskrift af Torben Brostrøm: Sørensen om Andersen
Gyldendals Forlag
168 sider
Udgivelsesdato: 02.04.2004
ISBN 87-02-028824