Aschehoug har netop udgivet opslagsværket "Danmarkshistoriens steder", der dækker godt 1000 steder og deres historiske betydning, såvel politisk som kulturelt. Det er således ganske omfattende, og der er også blevet plads til eksempler på dansk historie af nyere dato. F.eks. vil man straks støde på Brixtofte, hvis man slår op under "Farum".
Når man laver et opslagsværk, er det første grundlæggende valg, man må træffe, om man ønsker at være dybdegående eller at dække bredt. Jon Bloch Skipper, der har været produktionsleder på bogen, har åbenbart valgt den brede dækning, hvilket gør, at man støder på mystiske steder som f.eks. Aldeigjuborg, en russisk vikingeborg, jeg i hvert fald aldrig havde hørt om før. Og i parentes bemærket er der såmænd slet ikke blevet så lidt plads til selv de mest ukendte steder. Aldeigjuborg er for øvrigt et glimrende eksempel på endnu et valg, Bloch Skipper og hans medarbejdere har truffet: At skildre Danmarkshistoriens steder, og ikke kun Danmarks! Det betyder, at ca. 1/3 af de beskrevne steder ligger uden for Danmarks territorielle grænser. Alle artiklerne er dog skrevet ud fra en dansk vinkel (og i de allerfleste tilfælde med dansk stavemåde).
Dette er bestemt et plus ved bogen, som får den til at skille sig ud fra rækken af historiske opslagsværker om Danmark. Den er også meget alsidig i artikelvalget, og går lige så meget op i steder med kulturel betydning som de politiske, så man altså finder slotte, teatre og gravsteder side om side med broer og krigsskuepladser. Selvfølgelig er der også blevet plads til de "klassiske" artikler, man med en vis ret kan forvente at finde i en sådan bog - såsom hvad der egentlig skete i Finderup Lade, og med hvor mange knivstik Erik Klipping der blev myrdet (hele 56!).
Danmarkshistoriens steder er nydelse for enhver, der holder af opslagsværker. Den er grundig, og den har et velfungerende system af henvisninger til andre artikler, når en historisk begivenhed er så hensynsløs at bevæge sig fra et sted til et andet. Det eneste, man måske kunne savne i en bog, der beskæftiger sig med Danmarkshistoriens steder, er en række kort, der viser Danmarks geografiske udvikling etc. og på den måde illustrerer nogle af artiklerne.
Køb eller bestil bogen hos bog&idé
Jon Bloch Skipper: Danmarkshistoriens steder
Forlag: Aschehoug
Sider: 466
Udgivelsesdato: 18.06.2004
ISBN: 87-11-11694-3