Lise Manniches "Ægyptisk kunst i Danmark" er den første samlede beskrivelse af de forskellige samlinger af ægyptisk kunst, som findes rundt omkring i landet, bl.a. på Nationalmuseet, Ny Carlsberg Glyptotek, Thorvaldsens Museum. Læseren præsenteres for en række statuer, relieffer, vægmalerier og kunsthåndværk fra den tidlige, dynastiske tid frem til den græsk-romerske tid.
Bogen er bygget systematisk op, og vi bevæger os ganske lineært op gennem tiderne og rundt i hele Ægypten - dog med udgangspunkt i de danske samlinger. Der er et lille historisk rids i begyndelsen af hvert kapitel, som gør det lidt nemmere for den almindelige kunstkender at følge med - og det kan være lidt svært. Der forudsættes et grundkendskab til både ægyptisk kunst og mytologi, og tit og ofte sammenlignes der med kunstværker som læseren formodes at kende. Disse har man dog desværre ikke valgt at afbilde, så det kan i perioder være lidt svært at følge med.
Ellers er det dog en meget interessant bog, og jeg har i hvert fald aldrig vidst, vi havde så mange enestående værker i Danmark - eller så mange forskellige samlinger. Manniche behandler naturligvis alle de 'klassiske' værker og motiver, men hun griber også fat i en masse interessante og mindre kendte motiver. Således hører vi om kvindernes overraskende store (også økonomiske) frihed i det gl. rige, og bliver præsenteret for en meget usædvanlig stelen af en krøbling - usædvanlig fordi den afbilder personen realistisk og ikke har foskønnet og idealiseret ham.
De fleste kunstværker fokuserer dog på faraonerne og deres dyrkelse af guderne. Det er også her, man ser den største udvikling gennem tiderne: Hvilke guder der foretrækkes, hvilke ritualer der ønskes overført til efterlivet og naturligvis i det ideelle udseende. Et interessant dilemma fik billedhuggerne således, da nubierne, der hidtil havde været betragtet og afbildet som inferiøre, pludselig blev fararoner og nu skulle udstråle guddommelighed.
Ægyptisk kunst i Danmark er måske først og fremmest en appetitvækker, der med sine fine illustrationer virkelig giver en lyst til at begive sig ud i det danske museumslandskab. Der gribes fat i en masse interessante emner, såsom dødebogen; men det er ikke bogens ærinde at uddybe dem lidt mere, og det savner man til tider som læser. Det må dog dybest set være et tegn på, at bogen rent faktisk har fænget, og det er i høj grad det, den ønsker at være: en saglig og letforståelig kunstformidling.
Køb eller bestil bogen hos bog&idé
Lise Manniche: Ægyptisk kunst i Danmark
Gyldendals Forlag
Sider: 270
Udgivelsesdato: 30.06.2004
ISBN: 87-02-00407-0