Flere nyheder

 
Litteratur
Anders And og Røde Orm

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Anders And og Røde Orm
Tor. 19. aug. 2004

Tegneserier fylder meget på bogmarkedet efterhånden. Jeg har set nærmere på to nye tegneserier, der er udkommet fra Sesam, og som adskiller sig stærkt fra hinanden, både i streg, historie og målgruppe: Disneys "Spyt så ud, Anders! Fire fede historier fra verdens værste and." og Frans G. Bengtsson/Charlie Christensens "Røde Orm. Fjerde del: Slaget ved Maeldun".

Anders And for de små
Som gammel og hærdet Anders And-læser mener jeg normalt, at serien i høj grad også henvender sig til voksne med en underfundig humor og skjulte referrencer, som de yngste læsere går glip af. Men i jubilæumsudgaven i anledning af Anders Ands 70 års fødselsdag den 9. juni 2004 er der ikke tvivl om, at bogen snarere er tænkt som en billedbog til højtlæsning. Det ses både på opbygningen af siderne, manglen på talebobler og det relativt simple plot.

Til gengæld er den bygget op som jumbobøgerne var i gamle dage: med en tynd rammefortælling, der holder sammen på de enkelte historier. I dette tilfælde har Anders fået hukommelsestab, efter at han har gemt lykkemønten for Hexia de Trick, og nu ved ingen, hvor de skal lede efter den. Altså bliver han puttet ind i Georg Gearløs nyeste opfindelse, et hypnoseapparat, og nu begynder Anders så at fortælle. Sjov underholdning for de mindste.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Disney: Spyt så ud, Anders! Fire fede historier fra verdens værste and
Forlag: Sesam
Sider: 69
Udgivelsesdato: 25.06.2004
ISBN: 87-11-21301-9

Røde Orm
Røde Orm finder vi i en helt anden kategori. Serien bygger på Frans G. Bengtssons romaner fra 1940'erne, som Charlie Christensen har omsat til tegneserieunivers. Slaget ved Maeldun og hvad deraf fulgte er fjerde og sidste del af sagaen om den brave viking Røde Orm. Det er naturligvis en fordel at have læste de første tre bind; men ellers er der et kort resumé, der kan hjælpe den nye læser i gang. Både tegninger og handlingen henvender sig til lidt ældre læsere, fra 13 og opefter, som samtidigt kan få udbygget deres historiske viden.

Tegnestilen er grov og satirisk, og i kampscenerne flyder det med afrevne hænder og hoveder. Bortset fra vores helt er alle mændene tegnet som hæslige, ubegavede væsner, mens kvinderne er yppige, storbarmede åbenbaringer. Disse stereotyper kan være lidt irriterende i længden, og jeg synes de skæmmer de ellers virkeligt flotte og detaljerige tegninger. Herudover byder den på mange interessant emner, der er både krig og kærliged og lumske præster, og Orm må overveje, hvor vidt han vil gå for at være sammen med Ylva - måske endda lade sig døbe i Hvide Kristus' navn? Alt i alt er Røde Orm serien både spændende og oplysende og en oplagt gaveide til de 13-14-årige.

Frans G. Bengtsson/Charlie Christensen: Røde Orm. Fjerde del: Slaget ved Maeldun
Forlag: Sesam
Sider: 56
Udgivelsesdato: 14.07.2004
ISBN: 87-11-22153-4