Flere nyheder

 
Litteratur
Om Gud

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Om Gud
Tor. 2. sep. 2004

I Jonas Gardells "Om Gud" er det lykkedes forfatteren at stykke nogle meget svære tekster sammen til noget, der lader sig gøre at læse og forstå af almindelige mennesker. Bogen er for alle, som på et eller andet tidspunkt har undret sig over, hvor forskelligt Gud fremstilles forskellige steder i bibelen. Med sin bog ønsker Jonas Gardell at vise, hvor stor indflydelse dyrkelsen af andre guder og kulturer har haft på den måde, vi i dag opfatter Gud på.

Da Jonas Gardell selv er kristen, kan man ikke lade være med at beundre hans åbne sind i forhold til Gudsopfattelsen og bibelen. Han skriver f.eks., at bibelen jo ikke er skrevet af Gud men af mennesker, og at disse mennesker har været under indflydelse af deres egen situation. Forfatteren forholder sig meget objektiv i sin søgning efter, hvor de forskellige ideer om Gud er kommet fra, og det er meget spændende at få en ny vinkel på de historier, de fleste ellers kun kender fra bibelen.

Når forfatteren går så kritisk til værks, så kan man undre sig over, at der slet ikke er noget med om Islam. Alt snak om Islam får han mere eller mindre elegant stoppet ved at skrive, at her forsvinder Abrahams søn Ismael ud af vores historie. Det kunne også have været interessant med en diskussion omkring, hvad man så overhovedet kan stole på i bibelen. Når historierne er nedskrevet, så længe efter de skulle være sket og i mange tilfælde er omskrevet fra kendte myter om andre guder, hvad kan man så stole på af alt det andet. Det virker som om forfatteren ikke helt tør vove sig ud i sådan en diskussion.

Da forfatteren er svensk, er der flere steder lavet noter til bibelpassager, hvor den svenske og den danske oversættelse skiller sig ud. Denne lille detalje gør at bogen virker gennemarbejdet og troværdig i forhold til det danske marked. Forfatteren gentager til tider sig selv lidt vel rigeligt, som om der ikke har været læst korrektur på bogen i sin fulde udstrækning, og man undrer sig lidt over kapitel 15, som virker lidt tilfældigt og umotiveret placeret, idet forfatteren midt i en historisk gennemgang springer frem til nutiden og så tilbage til den historiske gennemgang i kapitel 16.

Jonas Gardell skriver selv, at han er forfatter og ikke teolog, og han har måttet læne sig op af mange forskellige kilder for at kunne skrive denne bog. En teolog kunne nok give teksten meget mere specifik kritik på de konklusioner, forfatteren når frem til, men da jeg ikke er teolog, har jeg været tvunget til at kommentere bogen mere overordnet.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Jonas Gardell: Om Gud
Forlag: Aschehough
Sider: 315
Udgivelsesdato: 15.06.2004
ISBN: 87-11-26062-9