Flere nyheder

 
Litteratur
Laks

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Laks
Man. 6. sep. 2004

"Laks" er den simple titel på en imponerende og meget alsidig kogebog, der er fyldt med lakseretter til enhver lejlighed, både de hurtige og nemme retter, og de imponerende festretter, der med sikkerhed kan gøre enhver gæst benovet.

Kogebogen indledes med en række faktuelle oplysninger om laksens fortrinligheder, bl.a. sundhedsmæssigt. De fleste ved nok efterhånden, at det kan sænke kolesterolniveauet og forebygge hjerte-kar-sygdomme og endda visse kræftformer, men det lindrer også ledsmerter, reducerer PMS, beskytter mod demens og har en god virkning på tør hud! Der gives også gode råd mht. køb og opbevaring af laks, samt det mest uundværlige fiskeudstyr.

Efter nogle glimrende basisopskrifter indledes bogen ganske traditionelt med supper og forretter, hvor f.eks. "Røget laks og tarama-timbale" kan anbefales. Som mange andre af retterne kræver den lidt forberedelse og nogle timers afkøling, men til gengæld har man så hænderne frie, når gæsterne kommer. Herefter følger lette frokoster, typisk i form af salater eller sandwich - prøv at lave din egen terøgede laks eller en lækker "Soufflé med laks og gedeost".

Hverdagsmad står på menuen under Hurtigt og lækkert og Enkle hovedretter, og her støder man på nogle gamle kendinge, men også her er der mange overraskende og vellykkede ideer, som f.eks. at give sine laks en skorpe af sesamkerner. Der er en del japansk-inspirerede retter, og også nogle børnevenlige opskrifter. Bogen afsluttes med Festretter, hvoraf den mest iøjnefaldende og lækreste måske er "Roulader med søtunge og laks", der nærmest smelter i munden. Opskriften er ganske simpel, forudsat man har lavet (eller til nød købt) en god portion fiskefond i forvejen.

Laks er en meget indbydende og inspirerende bog, men hvorfor man ikke har valgt at lade hver opskrift illustrere, fatter jeg ikke. Det er kun ganske få retter, det ikke er forundt at blive afbildet, hvilket næsten gør det mere påfaldende. Selve retterne er gennemtænkte og beskrevet, så man sagtens kan følge med. Sværhedsgraden er naturligvis varierende, men selv de komplicerede retter er gennemførlige, mens også de mere simple retter stadig har et strejf af raffinement. Desværre begår den den samme fejl, som så mange fiskebøger, at den ikke hjælper brugeren med tilbehør. Hvor man i forvejen kan have svært ved at finde noget tilbehør til nye retter, er folk som oftest endnu mere rådvilde, når det kommer til fisk. Det skal retfærdigvis siges, at tilbehøret er indbygget i en del af hverdagsretterne. Alt i alt en anbefalelsesværdig bog om danskernes yndlingsfisk.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Nicky Hill (red): Laks
Forlag: Aschehoug
Sider: 144
Udgivelsesdato: 24.08.2004
ISBN: 87-11-26147-1