"50 klassiske bibelhistorier" er tredje bog i rækken "50 klassiske" og er et fund til alle dem, der har glemt deres søndagsskolelærdom. Bogen forudsætter dog i modsætning til sine forgængere et minimum af forkundskab til stoffet og koncentrerer sig mere om baggrund end myterne selv.
De bibelklassikere, der tages i øjesyn i 50 klassiske bibelhistorier stammer alle fra det gamle testamente. Heraf er knap halvdelen fra Pentateuken, de fem Mosebøger, og derfor bruges der noget plads på at belyse dens oprindelse. Herudover er der en række af profeternes skrifter, og der er også blevet plads til de omstridte apokryfe skrifter. Man har valgt en "kronologisk" rækkefølge, altså at historierne kommer i samme rækkefølge som i biblen.
Der fokuseres i højere grad på baggrunden end på de enkelte fortællinger, som læseren tilsyneladende forventes at kende - og det gør man da også i mange tilfælde. Men når man sidder med sådan en bog i hånden, er det vel netop for at få genopfrisket sin hukommelse om historierne. Det er også lidt problematisk, at man stadig er i tvivl om, hvem de ti patriarker egentlig er, selv efter man lige har afsluttet kapitlet herom.
Men hvis historierne bliver nedprioriterede, er der til gengæld mulighed for at svælge i oplysninger om de mulige forfattere og den konkrete situation, forskningen placerer dem i, og som ofte forklarer meget om handlingen. F.eks. anskueliggøres det fjendtlige forhold mellem israelitter og edomitter på den tid, hvor historien blev nedskrevet, gennem fortællingen om deres stamfædre, Jakob og Esaus skæbner. Der trækkes også paralleller til andre religioner - for eksempel kan man læse at patriarken Enok, der blev 365 år (jvf. dage i et solår) gammel formentlig er inspireret af ikke-israelitiske solmyter. Det er overmåde interessant og hæver historierne fra en ren religiøs kontekst til en historisk socio-geografisk sammenhæng.
Man behøver på ingen måde at være religiøs for at nyde 50 klassiske bibelhistorier for, som det pointeres i indledningen er der ingen bog, der har haft så stor indflydelse på hele den vestlige verden, som netop biblen, og det er svært at forholde sig til vores kulturtradition uden et vist kendskab hertil. Der trækkes da også flittigt paralleller til især billedkunst, men også litteratur og musik på faktasiderne. Man kan undre sig over, at der ikke også er henvisninger til film, som ellers løbende flettes ind, især blandt de løbende illustrationer. Netop illustrationerne er som hos forgængerne et stort plus. De er meget varierede fra middelalder bogmalerier over altertavler og filmklip. De er helt klart et blikfang, og de få beskrivende linier under hvert billede er med til at fange interessen.
Christian Eckl: 50 klassiske bibelhistorier
Forlag: Aschehoug
Sider: 271
Udgivelsesdato:
ISBN: 87-11-26071-8