Flere nyheder

 
Litteratur
Kunsten i kalkmaleriet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kunsten i kalkmaleriet
Lør. 2. apr. 2005

En billedbog af de væsentlige og overflødige. Paradokset i Axel Bolvigs seneste udgivelse er tilliden til læsernes evne til fortolkning. Som en anden analfabet kan læseren dykke ned i de mange hundrede siders udtryksfulde kalkmalerier, der byder på både blomster, satan, fæces og træsko. Velkommen til middelalderens mest gakkede kunstform.

Med mindre end 30 siders tekst ud af samlet set 208 sider er Kunsten i kalkmaleriet en befriende bog fra en dansk universitetsprofessors hånd. Resten af bogen er - naturligvis, burde næsten tilføjes - kalkmalerier. Det er da formidling, som vil noget!

Kalkmalerierne er på alder med "hokus pokus"; det vil sige fra dengang i middelalderen, hvor danskerne var et analfabetisk folkefærd, der havde problemer med at forstå altergangen som andet end trylleformularer. Det latinske "hoc est corpus Jesu Kristii" blev således til "hokus pokus", og kalkmalerierne havde funktion af Biblia Pauperum - de fattiges bibel. Bibelen blev formidlet i tegnede fortællinger, og det er nogle af disse bevarede kalkmalerier, Axel Bolvig har samlet i sin seneste bog.

Efter reformationen blev de fleste kalkmalerier desværre overkalkede, men der er næsten 600 afdækkede, restaurerede eller på anden måde bevarede kalkmalerier i danske kirker, og malerierne er blandt de mest eftertragtede kulturskatte i udlandet, da særligt den nordeuropæiske kirkekunst fra senmiddelalderen skiller sig ud fra resten af Europa ved at være.. tjah, hvad skal man sige.. med et pænt ord: lokal.

Vi kan blandt andet bryste os af 'træskomaleren', der slog sine folder i de fynske kirker på den mest skizofrene vis med billeder ganske uden logisk eller æstetisk sammenhæng. En enkelt plateautræsko med snude formet som et dragehoved er blandt kuriositeterne - en kreativ aktivitet, der står side om side med de mange oprør, kirkevæggene ligeledes demonstrerer. Hér er det tilladt at spotte gud og sige skråt op med de hellige handlinger. Der vises røv, barm og tømning af tarm i de danske kalkmalerier, og det i en sådan grad, at man med de synlige beviser i hånden selv forarges en smule.

Men er det i virkeligheden kalkmaleriernes menneskelighed, der er deres hæslighed? Selv afbildningen af nadveren er et sted forsynet med fulde tyskere, narre og dværge. Humoristisk omgang med det førreformistiske budskab, som giver stof til eftertanke i et demokratisk land med sin ytringsfrihed under pres. For en kort stund giver de blasfemiske, frit fabulerende kalkmalerier håb om, at man en dag får mod og luft til at udtrykke sig efter hjertet - uanset om man overtræder guds eller menneskets lov. For det er sgudda skæggere!

Axel Bolvig: Kunsten i kalkmaleriet
Forlag: Gyldendal
Sider: 208
Udgivelsesdato: 22.03.2005
ISBN: 87-02-03602-9