Det kan godt være, du ikke tror, du har brug for en kogebog for at kunne grille til sommer. Men måske har du lyst til at skifte bøfferne og pølserne ud bare engang imellem? Og ville det ikke være rart med nogle grillede grønsager i stedet for den evindelige pastasalat? Og måske endda en grillet dessert? Med Rasmus Kærs "Grillbogen" kan man ligeså godt flytte ud i haven, for man har slet ikke lyst til at forlade grillen igen, når først man finder ud af, hvor meget den egentlig kan bruges til. En usædvanlig lækker og alsidig bog, der ikke kan anbefales nok.
I det indledende afsnit forklarer Kær om forskellen på indirekte og direkte grillning, og hvordan man planlægger og timer sin grillning. Herefter følger et afsnit om helt uundværlige grillsaucer og -marinader. Jeg var nødt til straks at prøvesmage den fantastiske Marinade af øl, honning og hvidløg, der også sagtens kan bruges indendørs på en almindelig grillpande. Men også klassikere som BBQ-saucen har fået et pift - man ryger nemlig selv sin ketchup, og tro mig, det er en forskel, der kan smages.
Hvis man vil kræse om sine gæster, mens grillen endnu oser, og der er længe til kødet kommer på, kan man jo lægge ud med tapas, der er meget in for tiden, og måske servere en sommerdrink til. Der er enkle tapas, olierede, eksotiske, farvestrålende og også rigtige spanske som Manchego med oliven og cornichoner på spyd. Vil man have grillet forret, kan man også forsøge sig med Østers grillet i egen skal med grov sennepsmarinade, som jeg desværre ikke har fået prøvet endnu. I det hele taget er fiske- og skaldyrsretterne utroligt vellykkede, hvad enten man vil have noget velkendt med et twist som en Hel udbenet ørred med fennikel eller noget mere vanvittigt som Grillede miniblæksprutter med courgetter og basilikum - de er dødflotte, og fordi man kun bruger selve kroppen og for en gangs skyld ikke armene, varer det sikkert noget, før folk lurer, hvad det er, de spiser.
Fjerkræ og især kød er de fleste nok vandt til at grille, og der er heldigvis ikke spildt sider på de helt almindelige retter. I stedet kan man forsøge sig med Svinenakke i vanille med persillerødder eller den fantastiske Perlehønelår i minigræskar med cashewnødder og mango. Der er et græskar til hver, og man spiser direkte af græskarret, der både er tallerken, pynt og tilbehør på en gang - og smagsoplevelsen af det saftige kød, der har kogt inde i græskarene med soja, mango og basilikum en times tid er uovertruffen. Det er dog med tilbehøret, bogen for alvor gør sig bemærket, for det er her, de fleste grillbøger overlader læseren til sig selv. Her guides man gennem Kantareller med persille og skalotter, Peberfrugter i aske og indirekte grillet Focaccia.
Og hvis kullene stadig er varme, hvorfor så ikke prøve at smide desserten på grillen også? Grillede bananer med sirup af rom, farin og vanille eller jordbær, der griller i et lukket fad med en lille sjat champagne? Eller min favorit: Grillet mango og papaja med kokosnød og mynte! Det er sødt, det er sommerligt, fløjlsblødt og knasende på en gang, og simpelthen vidunderligt.
Det fremgår vist med al ønskelig tydelighed, at jeg er meget begejstret for de forskellige opskrifter. De er både opfindsomme og trendy, samtidigt med at der er stor variation, så man både kan imponere med hel hummer og hygge med en god kylling med rabarberkompot. Opskrifterne er desuden nemme at forstå og følge, og der er nogle virkeligt indbydende billeder med til hver eneste opskrift. Jes Buusman skal have stor ros for dem. Oftest er der en lille serie billeder, hvor man f.eks. ser et billede af sin søtunge på grillen, og et af tilbehøret arrangeret på en tallerken.
Eneste minus er, at det er ret tynde sider. Eftersom det er en bog, der formentlig skal ligge udenfor i nærheden af grillen, ville nogen mere robuste, vandafvisende sider være at foretrække. Alt i alt en fabelagtig grillbog, der virkelig får en til at længes efter sommer.
Rasmus Kær: Grillbogen
Forlag: Aschehoug
Sider: 128
Udgivelsesdato: 22.03.2005
ISBN: 87-11-26381-4