Flere nyheder

 
Litteratur
Ondskabens Komplot

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ondskabens Komplot
Ons. 11. maj 2005

"Ondskabens komplot" er titlen på andet bind i tetralogien om Osiris-Mysterierne. Selvom det sine steder halter med sandsynligheden, er handlingen alligevel stadigvæk utroligt fængende, og bagefter er der intet andet at gøre, end utålmodigt afvente gådens løsning i de to sidste bind, der forventes at udkomme endnu i år.

Ondskabens komplot indledes med et rimeligt elegant resume, så det er let at fortsætte læsningen, hvor man slap den sidst. Hele Ægyptens eksistens er truet, da det hellige akacietræ, Livets træ, skranter, som resultat af en ond magts angreb. Den vise Farao Sesostris III forsøger at forene sit splittede rige, alt imens han leder efter forræderen. Sideløbende følger vi den unge skriver, Iker, der har fået stor succes, siden nogle sørøvere kidnappede ham for at ofre ham. Den smukke asiatiske terrorist har dog overbevist ham om, at Farao er en tyran, der må bringes til fald, men hans hævntanker svækkes gang på gang ved erindringen om den smukke præstinde, Isis.

Romanen har mange tråde, og vi følger en del af Faraoens mænd, foruden terroristernes anfører, Bebuderen og en række af hans mænd. Passagerne kan være korte og skifte hurtigt, så man engang imellem når at blive lidt forvirret, men i det store og hele er skiftene meget vellykkede og er med til at fængsle læserens opmærksomhed. Det har også den fordel, at læseren kender handlingen fra flere sider, og således ved mere end nogen af de involverede, hvilket giver en fornemmelse af utålmodighed og frustration, når heltene når frem til fejlkonklusioner og ikke ved, hvor de skal lede efter forbryderne - meget effektivt virkemiddel.

Handlingen går dog lidt over gevind sine steder. Uden at ville afsløre for meget, er jeg nødt til at bemærke det himmelråbende i at en mand, der forsøger at myrde Farao, bliver adopteret af denne, og dermed fra et øjeblik til et andet bliver en af rigets mægtigste mænd! Måske er der en forklaring i de følgende to bind, lige nu virker det urimeligt og ret usandsynligt. Ligeledes er det svært at acceptere, hvordan stort set alle, der har været i berøring med Iker går hen og bliver nøglepersoner - Isis er ved at blive en af de vigtigste præstinder i Abydos på trods af sin unge alder, og Bina bliver vha. et vampyragtigt ritual forvandlet til intet mindre end Mørkets Dronning. Der er åbenbart ingen små fisk her, og man skal ikke undervurdere nogen af skakbrikkerne. Selv en simpel tjener kan vise sig at være faraoens fortrolige.

Mysticismen er ikke så udtalt i Ondskabens Komplot, som den var i Livets Træ, og de fleste religiøse, rituelle eller overnaturlige fænomener er nemme at acceptere. Det bliver dog mere og mere mystisk, hvem eller hvad Bebuderen er. Kan det virkeligt være et menneske eller befinder vi os i virkeligheden i en mystisk ægyptisk dæmons selskab? Her lægges der i stigende grad op til, at hans overnaturlige væsen skal tages helt bogstaveligt, og det er ikke fri for at være foruroligende. Han er under alle omstændigheder en mægtig modstander, der ikke skyer noget nederdrægtigt middel, og jeg glæder mig til at se, hvordan Ægypten skal forsvare sig mod denne farlige fjende.

Christian Jacq: Ondskabens Komplot
Forlag: Borgen
Sider 367
Udgivelsesdato: 10.05.2005
ISBN: 87-21-02361-1