Flere nyheder

 
Litteratur
Kun for Te-elskere

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kun for Te-elskere
Man. 26. sep. 2005

Efter øllen og kaffen er det blevet teens tur til at være fashionabel igen, og der dukker et nyt og storslået udvalg op af udsøgte tesorter, selv i supermarkederne. Hvis man vil vove sig dybere ind i tejunglen, kan Jane Pettigrews bog "Te - en håndbog for kendere" klart anbefales. Det er dog en bog for te-nørder, og alle andre vil sikkert hurtigt kede sig.

Den er bygget op i to dele: "Fortællingen om te" og et te-leksikon. Den fortællende del indledes med teens historie, hvor man både støder på kinesiske myter om teens opståen og hører om de britiske teballer, der kombinerede te og tango. Der er masser af baggrundsinfromation om dyrkningen og forarbejdningen af te og forskellen på de overordnede tesorter: Hvid, grøn, oolong, sort og aromatiseret te. Det viser sig, at tesmagning på ingen måde er mindre kompliceret en vinsmagning, og det rette udstyr er mindst lige så afgørende i teens verden. Får man smag på selv at holde en rigtig eftermiddagste, er der masser af tips og opskrifter hertil.

Selvom hele fortællingen er meget charmerende og som regel ganske interessant, er det det "Globale teleksikon", der for alvor udgør bogens force. Læseren indføres i de 11 største teproducerende lande, hvor de bedste teer anbefales. For hver te er der billeder af den løse og den bryggede te, så man kan lægge mærke til farve og konsistens, og dens karakterista fremhæves. Herudover får man at vide, ved hvilke grader teen skal brygges, hvor stærkt den skal doseres, og på hvilke tider af dagen eller til hvilke måltider den er mest passende. Der skal advares om, at gennemlæsningen af så mange specielle teer ikke kan undgå at friste til en masse dyre nyerhvervelser, men heldigvis har bogen allerede fortalt, hvor sund te er, at man med god samvittighed kan hengive sig til uhæmmet tedrikning.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Jane Pettigrew: Te - en håndbog for kendere
Forlag: Aschehoug
Sider: 160
Udgivelsesdato: 15.09.2005
ISBN: 87-11-26494-2